15 jonge onderzoekers naar buitenland met Rubicon van NWO

2 juli 2014

Vijftien pas gepromoveerde wetenschappers gaan onderzoek doen in het buitenland dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met Rubicon geeft NWO startende wetenschappers de gelegenheid om onderzoekservaring op te doen aan internationaal vooraanstaande instituten in het buitenland.

15 jonge onderzoekers naar buitenland met Rubicon van NWO

De jonge pas gepromoveerden gaan onder andere onderzoek doen naar de invloed van meerdere accenten op taalontwikkeling, energietransport in goedkope, efficiënte zonnecellen, hersenmechanismes die bepalend zijn voor flexibel vs. dwangmatig gedrag, de wisselwerking tussen methaangas en klimaat en afbraakpaden van eiwitten die tumorvorming tegenhouden. In de alfabetische lijst van gehonoreerde onderzoekers staan korte beschrijvingen van alle onderzoeksprojecten.

113 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon. Vijftien van hen ontvangen nu financiering, waarvan negen vrouwen en zes mannen.

Zeven laureaten gaan naar Groot-Brittannië, vier naar de Verenigde Staten, twee naar Canada, één naar Finland en één naar Singapore. Veertien van de vijftien wetenschappers gaan voor een periode van 24 maanden naar het buitenland, één gaat voor 12 maanden. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière.

Rubicon

De gehonoreerden kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden). Het programma Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die uiteindelijk leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van 625 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en te financieren. NWO beheert onderzoeksinstituten van (inter)nationaal belang, geeft mede richting aan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en brengt wetenschap en maatschappij bij elkaar. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan vijfduizend wetenschappers onderzoek doen.

 

Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: