Strijd om de Academische Jaarprijs 2013 van start

€ 100.000,- voor vertaling onderzoek naar breed publiek

8 februari 2013

Creatieve onderzoekers die de resultaten van hun onderzoek op een vernieuwende manier kenbaar willen maken aan een groot publiek, maken dit jaar opnieuw kans op 100.000 euro. Vanaf heden tot en met dinsdag 2 april kunnen teams zich inschrijven als deelnemer aan de 8e editie van de Academische Jaarprijs.

De Academische Jaarprijs wil wetenschappelijk onderzoekers, promovendi en studenten motiveren om de resultaten van hun onderzoek actief onder de aandacht te brengen van een breed publiek of specifieke doelgroepen. De competitie staat open voor teams van de Nederlandse universiteiten, UMC’s, bij KNAW of NWO aangesloten onderzoeksinstituten, TNO, GTI’s en andere niet-commerciële onderzoeksinstituten.

Met de hoofdprijs van 100.000 euro kan een team van wetenschappers, promovendi en studenten het winnende voorstel realiseren. Verder dingen drie finalistenteams mee naar de Labyrint-publieksprijs, georganiseerd door het gelijknamige televisieprogramma van VPRO/NTR. De winnaar daarvan krijgt een redactionele reportage in een van de Labyrint-uitzendingen.

Communicatiecollege

Na screening van de inschrijvingen op wetenschappelijke kwaliteit, krijgen de deelnemende teams een Workshop Communicatie aangeboden, vol inspirerende tips en handvatten om een finalewaardig communicatievoorstel te maken. Uiteindelijk zal de jury onder voorzitterschap van Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, drie teams nomineren om hun communicatieplannen verder uit te werken. Tijdens de finale in oktober 2013 worden deze plannen live aan de jury gepresenteerd.

Winnaars Academische Jaarprijs 2012

Winnaar 2012

Afgelopen jaar ging de Academische Jaarprijs naar team Snik (Universiteit Leiden). De 100.000 euro van de Academische Jaarprijs gebruikt het team om smartphones geschikt te maken voor het meten van fijnstof, inclusief de bijbehorende app. Hiermee kan iedereen zelf wetenschappelijke metingen aan fijnstof in zijn directe omgeving uitvoeren. Het doel is om een gedetailleerde kaart van fijnstof boven Nederland te produceren, die tot stand is gekomen dankzij al deze metingen. ”Maar belangrijker nog is het dat mensen zelf op een unieke en directe manier in aanraking komen met de wetenschap”, aldus teamcaptain Frans Snik.

NWO is partner Academische Jaarprijs

NWO is een van de oprichters en partners van de Academische Jaarprijs. NWO staat voor goed onderzoek en hecht er belang aan dat kennis die voortkomt uit wetenschappelijk onderzoek voor meer mensen toegankelijk is dan alleen vakgenoten. 

De achtste editie van de Academische Jaarprijs (AJP) is een initiatief van NWO, NRC Carrière, KNAW en komt mede tot stand dankzij de mediapartners VPRO en NTR en de sponsors SNS REAAL Fonds, Gemeente Utrecht en communicatiebureau DDK.

Meer informatie


Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Aard- en Levenswetenschappen Chemische Wetenschappen Exacte Wetenschappen Geesteswetenschappen Maatschappij- en Gedragswetenschappen Natuurkunde Technische Wetenschappen WOTRO Science for Global Development ZonMw (gebied)

Speerpunt

Bevorderen van kennisbenutting (2011-2014)