Nederlanders hebben de grootste woordenschat

18 december 2013

Nederlanders hebben een grotere woordenschat dan Vlamingen. Dat blijkt uit het vijfde Groot Nationaal Onderzoek, waaraan 400.000 mensen uit Nederland en Vlaanderen hebben deelgenomen. De uitslag werd zondagavond bekendgemaakt in het NTR/VPRO-programma Labyrint. Het onderzoekt toont verder aan dat er geen sprake is van taalverloedering. Het taalonderzoek is de vijfde editie van het Groot Nationaal Onderzoek, een initiatief van NTR, VPRO en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Voor het vijfde Groot Nationaal Onderzoek maakten taalwetenschappers van de Universiteit Gent een online woordentest. Met bijna 600.000 deelnames (door 400.000 personen) is het een unieke momentopname van de woordenkennis binnen het Nederlandse taalgebied.

‘Voor ons was het ook een grote verrassing, zoveel deelnemers’, stelt Prof. Marc Brysbaert, taalpsycholoog aan de Universiteit Gent. ‘Dit is wel echt de eerste keer dat we op een wetenschappelijke manier zijn nagegaan welke woorden effectief door mensen gekend zijn en welke niet. Het onderzoek vond plaats binnen het volledige Nederlandse taalgebied met honderdduizenden responsen, als dusdanig zal dit een blijvend ijkingspunt zijn. We kunnen dat bijvoorbeeld gebruiken om de moeilijkheid van teksten na te gaan.’ 600.000 deelnames betekent 40 miljoen gegevens over 52.000 woorden.

 

Deelnemers moesten van honderd woorden beoordelen of een woord wel of niet bestond. De score daarop werd gebaseerd op het aantal juiste bestaande woorden en het aantal als bestaand herkende nepwoorden. Gemiddeld behaalden deelnemers 71,6 procent, wat neerkomt op een woordenschat van zo'n 38.000 basiswoorden. Uit het onderzoek bleek dat leeftijd de belangrijkste invloed had op de behaalde score. Wie de basisschool verlaat, beschikt over een basiswoordenschat van ongeveer 27.000 woorden. Daarna is er een continue groei van bijna 16.000 woorden tot aan het tachtigste levensjaar.

 

Geen taalverloedering

Het onderzoekt toont verder aan dat er geen sprake is van taalverloedering. Het feit dat we elk jaar woorden blijven leren en deze bijna niet vergeten, verklaart waarom ouderen vaak de indruk hebben dat de woordenschat van jongeren beperkt is, zo staat in het onderzoek. Lees verder op de website Wetenschap24.

Vloeken

In dezelfde uitzending van Labyrint geeft Communicatiewetenschapper en NWO Vici-onderzoeker Jos van Berkum uitleg bij de reactie op scheldwoorden in het brein en het lichaam. Schrijfster en cabaretière Paulien Cornelisse verbaast zich over de onlogische manier waarop we vloeken, lexicoloog Piet van Sterkenburg beschrijft hoe scheldwoorden worden beïnvloed door de tijdsgeest en taalwetenschapper en NWO-onderzoeker Norbert Corver toont dat vloeken zich net als andere woorden aan de regels van de Nederlandse taal houden.

 

 

 


Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: