Moleculen in de ruimte

Spinoza te Paard met Xander Tielens, hoogleraar fysica en chemie van de interstellaire ruimte

6 februari 2013

Hoe zijn wij ontstaan? Dat is misschien wel de meest fundamentele vraag die een wetenschapper kan stellen. En ook een van de moeilijkste om te beantwoorden. Xander Tielens vermoedt dat PAK-moleculen in de ruimte weleens een belangrijke rol gespeeld kunnen hebben. Op 19 februari bij Spinoza te Paard vertelt hij hierover.

Twintig jaar geleden dachten we dat de interstellaire ruimte leeg was. Nu weten we dat er moleculen zijn. Sterren kunnen aan het eind van hun leven gaan walmen, net als een kaars. Hierbij komt er roet in het heelal terecht en ontstaan er grote PAK-moleculen. Hoe komt het dat we deze niet eerder hebben ontdekt? En wat hebben deze moleculen precies te maken met de energiehuishouding in de ruimte en met het ontstaan van planeten?

Prof. dr. Xander Tielens is hoogleraar fysica en chemie van de interstellaire ruimte aan de Universiteit Leiden. In 2012 ontving hij de NWO-Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Zijn collega dr. ir. Annemieke Petrignani zal het Spinoza te Paard-publiek na de pauze vertellen over de praktijk van het onderzoeken van moleculen in de ruimte.

Spinoza te Paard

Onder het motto 'Ongehoorde Kennis' verkennen topwetenschappers in poppodium Paard van Troje de grenzen van de wetenschap. NWO organiseert Spinoza te Paard samen met Paard van Troje.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek kent de NWO-Spinozapremies sinds 1995 jaarlijks toe aan maximaal vier Nederlandse onderzoekers die zowel nationaal als internationaal tot de absolute top van de wetenschap behoren. De laureaten krijgen elk een bedrag van 2,5 miljoen euro om te besteden aan onderzoek naar keuze.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van ruim 500 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en te financieren. NWO beheert onderzoeksinstituten van (inter)nationaal belang, geeft mede richting aan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en brengt wetenschap en maatschappij dichter bij elkaar. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan vijfduizend wetenschappers onderzoek doen.

---

Pers kan zich aanmelden bij:

 

Bron: NWO