Miljoenenpremies naar 32 toponderzoekers

NWO kent prestigieuze Vici-beurzen toe

5 februari 2013

32 vooraanstaande wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.

Ambitie: investerigen in talent en vrij onderzoek

NWO selecteert de Vici-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter en wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en kennisbenutting. Voor het eerst zijn de Vici-aanvragen beoordeeld door een commissie die wetenschapsbreed is samengesteld.

De onderzoekers zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. De onderwerpen waarnaar de Vici-laureaten 2012 onderzoek gaan doen, zijn onder andere biologische oorzaken van ADHD, het terugwinnen van verloren plezier, verbeterde diagnose van dementie en het verklaren van de mysteries van de quantummaterie.

Vici geeft onderzoekers de mogelijkheid een eigen onderzoeksgroep op te bouwen en vijf jaar lang onderzoek te doen. Hiermee is Vici niet alleen een impuls voor de onderzoekers die zelf een Vici krijgen, maar creëert NWO ook ruimte voor een groot aantal jonge onderzoekers.

Dit jaar schreven 218 onderzoekers een beknopte vooraanvraag voor een Vici. 128 wetenschappers hebben een uitgewerkte aanvraag ingediend. In totaal ontvangen nu 32 wetenschappers een Vici, waarvan 10 vrouwen. Dat is zo'n 30%, meer dan in voorgaande jaren: 23% (2011), 19% (2010) en 23% (2009).

De Vernieuwingsimpuls

Vici is een van de drie financieringsvormen van de Vernieuwingsimpuls,. De andere twee zijn Veni (voor pas gepromoveerden) en Vidi (voor ervaren postdocs) en Vici, gericht op gevorderde onderzoekers.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van ruim 500 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en financieren. NWO beheert onderzoeksinstituten van (inter)nationaal belang, geeft mede richting aan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en brengt wetenschap en maatschappij dichter bij elkaar. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan 5000 wetenschappers onderzoek doen.


Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: