NWO biedt vier jonge MaGW-onderzoekers internationale ervaring

18 december 2013

Negentien startende wetenschappers kunnen met financiering van NWO onderzoek gaan doen in het buitenland. Daarvan zijn er vier op het gebied van maatschappij- en gedragswetenschappen.

NWO biedt recent gepromoveerde wetenschappers binnen het Rubiconprogramma ruimte om onderzoekservaring op te doen aan internationaal vooraanstaande instituten in het buitenland.

92 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, negentien van hen ontvangen nu financiering. Dertien laureaten gaan naar de VS, drie naar Groot-Brittannië, één naar Duitsland, één naar Zweden en één laureaat blijft in Nederland.

Toekenningen

Hieronder de vier gehonoreerde projecten op het gebied van maatschappij- en gedragswetenschappen, gesorteerd op achternaam van de onderzoeker, inclusief een korte beschrijving van het onderzoeksvoorstel. Het volledige overzicht van toekenningen is na te lezen in het NWO-persbericht.

Kan vriendschap de effecten van kindermishandeling in het brein verminderen? Drs. A. (Anne-Laura) van Harmelen, MSc., UL -> University of Cambridge Department of Psychiatry (GB), 24 maanden
Emotionele mishandeling in de kindertijd (EM) is gerelateerd aan veranderingen in het brein (hersenstructuur en hersenfunctioneren), hierdoor hebben deze mensen een hoog risico om psychopathologie te ontwikkelen. Dit project onderzoekt of vriendschappen in de adolescentie de negatieve effecten van EM in het brein kunnen verminderen.

Dissociatieve klachten behandelen met slaapverbetering
Drs. D. (Dalena) van Heugten – van der Kloet, UM -> University of Oxford, Nuffield Department of Clinical Neurosciences, Sleep & Circadian Neuroscience Institute (GB), 24 maanden
Dissociatieve symptomen worden gevoed door slaapproblemen. Geheugenproblemen lijken hierbij een belangrijke rol te spelen. De onderzoekers gaan slaapgebrek opwekken en kijken welke klachten en geheugenproblemen ontstaan. Vervolgens proberen ze meteen behandeling gericht op slaapverbetering dissociatieve klachten te laten afnemen.

Taalgebruik en ons brein in context
V. (Vitória) Piai, MSc., RU/Donders Institute for Brain, Cognition and Behavior -> University of California, Berkeley, Helen Wills Neuroscience Institute (US), 24 maanden
Informatie uit de context vereenvoudigt de productie en verwerking van taal. De onderzoeker wil de samenwerking van hersengebieden vaststellen bij efficiënt gebruik van de context, maar ook nagaan wat er in dit proces gebeurt na hersenletsel.

Een evolutionaire benadering van kinderkeuze
Dr. G. (Gert) Stulp, RUG -> The London School of Hygiene and Tropical Medicine, Evolutionary Demography (GB), 24 maanden
Er bestaat beperkt begrip van individuele kinderkeuzes in moderne, geïndustrialiseerde samenlevingen. Een evolutionaire benadering van kinderkeuze kan nieuwe inzichten bieden, en uitsluitsel geven over de (mal) adaptiviteit van hedendaags voortplantingsgedrag. Dergelijk inzicht verbetert eveneens voorspelling van geboortecijfers en faciliteert daarmee bevolkingsbeleid.

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Programma

Rubicon

Speerpunt

Investeren in talent en vrij onderzoek (2011-2014)