Het World Science Festival komt naar Amsterdam

Preview-evenement van 4-6 oktober 2013

31 mei 2013

Tijdens de openingsavond van de zesde editie van het World Science Festival (WSF) in New York heeft medeoprichter en WSF-directeur Tracy Day aangekondigd dat het World Science Festival dit najaar naar Amsterdam komt met een driedaags evenement van 4-6 oktober, als voorloper van de lancering van het World Science Festival Amsterdam (WSFA) in 2014.

In aanwezigheid van de Amsterdamse initiatiefnemers en WSFA-ambassadeur Robbert Dijkgraaf opende WSF 2013 gisterenavond in New York met de voorstelling Spooky Action: The Drama of Quantum Mechanics, een multimediale historische blik op de kwantummechanica, geschreven door natuurkundige en medeoprichter van WSF, prof. Brian Greene. Tot en met zondag 2 juni komen meer dan 150 topmensen uit de wetenschap en de kunsten naar New York, om met een breed aanbod van onderwerpen (nanotechnologie, natuurkunde, genetica, neurowetenschappen, biotechnologie, wiskunde en nog veel meer) tijdens ruim 50 evenementen, uitvoeringen en tentoonstellingen, een publiek van alle leeftijden uit te dagen, te inspireren en te verbazen.

Het preview-evenement dat van 4-6 oktober in Amsterdam wordt gehouden, programmeert onder andere Icarus at the Edge of Time, op 4 oktober in het Muziekgebouw aan 't IJ. Icarus speelt zich af in de ruimte en vertelt het betoverende verhaal van een jongen die de overweldigende macht van een zwart gat uitdaagt. De multimediale voorstelling is een bewerking van het gelijknamige kinderboek van Brian Greene, door Brian Greene en toneelschrijver en winnaar van de Tony-award David Henry Hwang. De muziek is geschreven door Philip Glass, de film is geregisseerd door het Britse filmmakers-duo AL+AL. De muziek wordt uitgevoerd door het Metropole Orkest en het verhaal wordt verteld door oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen.

WSFA-ambassadeur Robbert Dijkgraaf, directeur van het Institute of Advanced Study in Princeton en graag geziene gast op het WSF in New York: 'De afgelopen jaren heeft WSF bewezen op een unieke manier in staat te zijn een geweldige groep sprekers en performers aan zich te binden, en daarbij een groot publiek te trekken. Ik stel het dan ook zeer op prijs om het initiatief te steunen om WSF naar Nederland te halen, en zo het wonder van de wetenschap van Nieuw Amsterdam terug te brengen naar oud Amsterdam.'

Een ander onderdeel van het Amsterdamse preview-evenement is het Innovatieplein, waar top-innovaties van over de hele wereld worden getoond, met demonstraties, uitdagingen, spel en interactieve elementen voor technologie-fans van alle leeftijden. Het Innovatieplein komt tijdens het Weekend van de Wetenschap rond science center NEMO. Ook zal het preview-evenement oorspronkelijk, speciaal voor 'Amsterdam' geproduceerde programmering bevatten. Details hiervan worden later aangekondigd.

Brian Greene is enthousiast over de eerste editie van WSF buiten de VS: 'Wetenschap is voor veel scholieren iets abstracts, afstandelijks en beangstigends. Maar zodra zij ontdekken dat wetenschap een levendige en dynamische zoektocht is, waarbij je verstand wordt geprikkeld en je hart sneller gaat kloppen, zal deze associatie radicaal veranderen. Dat is precies het doel van de programmering van het World Science Festival en de lancering van het World Science Festival Amsterdam.'

De plannen rondom het World Science Festival Amsterdam zijn ontstaan in 2012 op initiatief van theoretisch natuurkundige Jan Pieter van der Schaar (UvA) en 'placemaker' Peter Groenendaal (gemeente Amsterdam). Stichting Amsterdam Science Festival heeft zich ten doel gesteld een volledig geallieerd festival in Amsterdam te organiseren, met dezelfde uitstraling en impact als dat in New York. De Stichting werkt samen met partners als de KNAW, NWO, de UvA, de Vrije Universiteit, Amsterdam Economic Board en Science Center NEMO. Ambassadeurs van het festival zijn onder anderen Robbert Dijkgraaf, KNAW-voorzitter Hans Clevers, UvA-hoogleraar Louise Fresco en technologie-journalist Alexander Klöpping.

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is een van de founding partners van WSFA. NWO-voorzitter Jos Engelen: 'NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en financieren. De wetenschap heeft mooie verhalen te vertellen. Door deel te nemen aan WSF Amsterdam kunnen we ervoor zorgen dat wetenschappelijke kennis zich ook buiten de muren van universiteiten en onderzoeksinstituten verspreidt.

 


Bron: World Science Festival Amsterdam