Vici-toekenningen op het gebied van de geesteswetenschappen

8 februari 2013

NWO heeft aan 32 vooraanstaande wetenschappers een Vici toegekend uit de Vernieuwingsimpuls; vier van deze onderzoekers zijn werkzaam binnen de geesteswetenschappen. Zij krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.

Afval als historisch onderzoekskader
Prof. dr. K.J (Kasia) Cwiertka , Universiteit Leiden-LIAS
Wat we weg gooien en hoe we omgaan met ons afval vertelt ons veel over de maatschappij waarin we leven. Dit onderzoek bekijkt de recente veranderingen in China, Japan, Taiwan en Zuid-Korea vanuit dit perspectief.

De welvaartsparadox
Prof. dr. H.J. de Jong (Herman), Rijksuniversiteit Groningen - Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Economische voorspoed en menselijk welzijn vormen ogenschijnlijk twee kanten van dezelfde medaille. Maar zij ontwikkelen zich niet altijd in hetzelfde tempo. Dit project analyseert de Europese welvaartsparadox tussen 1913 en 1950, een tijd van economische stagnatie maar snel toenemende levenskwaliteit.

The Structure of Reality and the Reality of Structure
Dr. F.A. Muller, Erasmus Universiteit Rotterdam - Faculteit der Wijsbegeerte / Theoretische Filosofie
De standaard-ontologie in de natuurwetenschappen, inclusief de natuurkunde, is er een van ruimte-tijd met materiele objecten in de ruimte-tijd, met eigenschappen en relaties. Het Standaardmodel van elementaire 'deeltjes' past hier niet op. Dit is een van de redenen om een ontische theorie te ontwikkelen van structuren en facetten, en een waarheidstheorie die daarbij aansluit.

Computers die in eigen woorden vertalen
Dr. K. (Khalil) Sima'an, UvA - ILLC
Wanneer een menselijke vertaler een volkomen nieuwe tekst gaat vertalen overweegt hij vaak eerst de tekst in eigen woorden te herformuleren. De huidige vertaalmachines leveren matige kwaliteit vertalingen omdat zij niet in staat zijn de tekst te begrijpen en vervolgens in eigen woorden te vertalen. De onderzoekers gaan een nieuw vertaalmachine ontwikkelen die in staat is om teksten te vertalen gebruikmakend van eigen woorden.

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Geesteswetenschappen

Programma

Vernieuwingsimpuls

Speerpunt

Investeren in talent en vrij onderzoek (2011-2014)