Luisteren naar vroeger: Het geluid van Amsterdam in het Amsterdam Museum

26 maart 2013

Hoe klonk de stad in het verleden? Welke geluiden verdwenen? Welke nieuwe geluiden klonken? Wat betekende dat geluid voor de inwoners? Vanaf 28 maart kunnen bezoekers van het Amsterdam Museum ervaren hoe de Dam in Amsterdam klonk omstreeks 1895, 1935 en 2012. Het concept voor de installatie Het geluid van Amsterdam is door onderzoekers aan de Universiteit Maastricht ontwikkeld binnen het project Soundscapes of the Urban Past. Dit onderzoeksproject heeft financiering van NWO ontvangen vanuit het programma Culturele Dynamiek.

George Hendrik Breitner, de Dam, 1898, olieverf op doek, 147 x 181 cmGeorge Hendrik Breitner, de Dam, 1898, olieverf op doek, 147 x 181 cm

De feestelijke onthulling van de installatie vindt plaats op woensdag 27 maart om 12 uur. Wie geïnteresseerd is, is uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn (aanmelden verplicht; meer informatie is te vinden in het persbericht van het Amsterdam Museum).

 

De installatie met zogenaamde soundscapes is interactief: geluiden van bijvoorbeeld karren, venters, klokken en auto's kunnen worden toegevoegd of weggehaald. De geluiden van de soundscapes zijn vorig jaar opgenomen, maar ze zijn voortgebracht door authentieke voorwerpen van vroeger, zoals karren, auto's en koetsen.

De opgenomen geluiden geven via de koptelefoon het effect alsof je zelf op de Dam staat. Ze laten horen hoe technologische veranderingen invloed hebben op het geluidslandschap van de stad. Naast de soundscapes zijn er geluidsverhalen te horen over de manier waarop stadsbewoners omgingen met lawaai en stilte, hoe de beleving van geluid veranderde tijdens de bezetting en welke strijd er gevoerd werd rond geluid. Deze geluidsverhalen laten in woorden en geluiden horen welke rol geluid in de stad speelt, en welke betekenis stadsbewoners aan dat geluid geven.

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Geesteswetenschappen

Programma

Culturele dynamiek

Speerpunt

Samenwerken in thema's (2011-2014) Thema: Culturele dynamiek (2007-2010)