Weekblad VN roept Veni Erik Rietveld (filosofie) uit tot Radicale vernieuwer

6 maart 2013

Filosoof Erik Rietveld is door een jury van tijdschrift Vrij Nederland geselecteerd als Radicale vernieuwer. Erik Rietveld is Veni-laureaat en doet aan de Universiteit van Amsterdam fundamenteel onderzoek op het gebied van de filosofie van de cognitieve wetenschappen. Sinds 2006 werkt Erik Rietveld onder de naam Rietveld Landscape samen met zijn broer en architect Ronald Rietveld om de resultaten van het onderzoek van Erik Rietveld te vertalen naar architectonische ontwerpen.

Erik en Ronald Rietveld zijn geselecteerd vanwege het vernieuwende karakter van hun werk. Zij hebben een internationale reputatie opgebouwd dankzij onconventionele denkbeelden, innovatief onderzoek en inspirerende interventies voor maatschappelijk relevante onderwerpen. Ronald Rietveld won in 2006 de Prix de Rome Architectuur. De jury onder voorzitterschap van Herman Wijffels koos 23 Radicale vernieuwers uit zo'n 400 kandidaten die zijn gescout door Vrij Nederland en Kennisland. De zevenkoppige jury bestond uit: Willemijn Verloop, Herman Wijffels, Rob Gonggrijp, Sywert van Lienden, Frans Nauta, Chris Sigaloff en Frits van Exter. De lijst van 23 vernieuwers wordt op 6 maart in een speciale editie van Vrij Nederland bekendgemaakt.

Een voorbeeld van het werk van Erik en Ronald Rietveld op het raakvlak van architectuur, kunst en wetenschap is Vacant NL, de Nederlandse inzending voor de Architectuurbiënnale van Venetië 2010. Met die tentoonstelling agendeerden de Rietveld broers de enorme potentie van de toenemende leegstand van overheidsgebouwen. Het was een pleidooi voor het benutten van tijdelijke leegstand voor innovatieve initiatieven die kunnen leiden tot versterking van de economische topsectoren van Nederland. De gebroeders Rietveld gaven hiermee op het hoogste podium in de architectuurwereld ook het startschot voor het nieuwe vakgebied Vacancy Studies. In 2012 is het opgenomen in de Kennis en Innovatie Agenda van de topsector Creatieve Industrie.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek kende Erik Rietveld in 2009 een Veni-financiering toe voor zijn vernieuwende wetenschappelijk onderzoek op het gebied van embodied cognition. Dit heeft het mede mogelijk gemaakt om het diepgaande onderzoek te doen dat aan de basis staat van enkele van de bekendste projecten van Erik en Ronald: Vacant NL, de Dutch Atlas of Vacancy, Nieuw Amsterdams Park en de ontwerpmethodiek van 'strategische interventies'. De afgelopen jaren is het werk bekroond door internationale jury's met onder andere de prestigieuze Rotterdam Designprijs en twee Dutch Design Awards.

Momenteel werken de broers aan het boek Vacancy Studies dat later dit jaar verschijnt. Erik Rietveld publiceert regelmatig in internationale filosofische tijdschriften over 'vaardig handelen zonder na te denken', bijvoorbeeld fietsen maar ook bekwaam intuïtief handelen van experts als artsen of architecten. De komende jaren wil Erik Rietveld zijn praktijkervaringen met architecten gebruiken voor verdere ontwikkeling van zijn filosofische kader voor cognitief wetenschappelijk onderzoek naar intuïtieve expertise.


Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: