Fijnstof meten met je smartphone

Inschrijven voor deelname kan nu

26 februari 2013

De inschrijving voor het grote citizen science-project iSPEX, 'Meet fijnstof met je smartphone', is geopend. Met ingang van 22 februari kunnen geïnteresseerden de iSPEX, het speciale opzetstukje voor de smartphone, bestellen. Iedereen met zo'n iSPEX-opzetstukje kan in het late voorjaar meedoen aan de grote meetdag. Het iSPEX project won in oktober 2012 de Academische Jaarprijs.

iSpex opzetstukje

Smartphone wordt wetenschappelijk instrument

Het iSPEX-opzetstukje verandert in combinatie met de bijbehorende app een smartphone in een handomdraai in een wetenschappelijk instrument om stof in onze atmosfeer te meten. Deelnemers richten hun telefoon met iSPEX naar een stuk heldere hemel en maken een foto. De metingen, en die van 10.000 andere Nederlanders, worden centraal verwerkt tot een fijnstof-kaart van Nederland, waarmee mensen daadwerkelijk een bijdrage leveren aan atmosferisch onderzoek. De meetgegevens kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om de gezondheidsrisico’s van fijnstof beter in kaart te brengen. Het is voor het eerst dat er op deze schaal actief metingen in citizen science-verband worden verricht. Doel van het experiment is om de nauwkeurigheid van massale metingen vast te stellen en te bekijken hoe deze in wetenschappelijk onderzoek kunnen worden gebruikt.

 

 

 

Winnaar Academische Jaarprijs 2012

Het iSPEX project won in oktober 2012 de Academische Jaarprijs. Sindsdien is het iSPEX-opzetstukje uitvoerig getest in het lab en verder doorontwikkeld. De massaproductie van 10.000 iSPEX’en wordt nu opgestart en de ontwikkeling van de bijbehorende app afgerond. Dankzij de prijs van 100.000 euro die was verbonden aan de Academische Jaarprijs, en sponsoring van de diverse partners is het mogelijk om de kosten voor de ‘doe-het-zelf’-wetenschapper te beperken: de iSPEX is te bestellen voor maar 2,50 euro.

 

 

 

Technologie uit sterrenkunde en ruimteonderzoek

De iSPEX is gebaseerd op de SPEX-techniek (Spectropolarimeter for Planetary EXploration), ontwikkeld door de iSPEX partner-instituten voor nauwkeurige metingen aan fijnstof vanaf een satelliet en vanaf grondstations. Frans Snik, teamleider en sterrenkundige van de Universiteit Leiden: 'iSPEX komt voort uit ontwikkeling binnen de sterrenkunde en ruimteonderzoek. Dankzij deze technologie kan nu iedereen zelf wetenschappelijke metingen uitvoeren!'

 

 

 

App biedt extra's

Aanmelden voor deelname en de aanschaf van een opzetstukje kan nu (zie de link onderaan deze pagina). Deelnemers ontvangen in mei het opzetstukje. De bijbehorende gratis app houdt deelnemers op de hoogte over de datum van het meetmoment, bij mooi weer ergens in de loop van mei of juni dit jaar. De app begeleidt de deelnemer bij de meting en biedt andere extra’s zoals de mogelijkheid om zelf experimenten doen met lamplicht. De iSPEX is gratis voor donateurs/leden van het Longfonds en voor abonnees van de populairwetenschappelijke tijdschriften KIJK, Know How en Zo Zit Dat.

 

 

iSPEX-partners

iSPEX is een initiatief van Universiteit Leiden - NOVA (Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie), SRON Netherlands Institute for Space Research, het RIVM en het KNMI. Universiteit Leiden won met iSPEX de Academische Jaarprijs 2012. NWO is een van de oprichters en partners van de Academische Jaarprijs. Het Longfonds is hoofdpartner van het project, net als CNG Net, de populair-wetenschappelijke tijdschriften KIJK, Know How en Zo Zit Dat, en Avantes.

 

Zie ook


Bron: NWO