Strategisch Plan voor Nederlandse astronomie 2011 - 2020 aangeboden aan staatssecretaris OCW

15 februari 2013

Op dinsdag 12 februari ontving staatssecretaris Dekker het ‘Strategic Plan for Astronomy in the Netherlands 2011-2020’ uit handen van prof. Ralph Wijers, voorzitter van het Nationaal Comité Astronomie.

Staatssecretaris Dekker met astronaut Andre Kuipers voor het mobiele planetarium van toponderzoekschool NOVA, welke speciaal voor de gelegenheid was opgesteld.

Het plan geeft de wetenschappelijke prioriteiten voor de Nederlandse astronomie voor het komende decennium weer. Het legt de verbinding tussen de benodigde astronomische instrumenten en technologie-ontwikkeling om, samen met de industrie, de wetenschap op topniveau te houden en nieuwe vragen voor de astronomie te beantwoorden. Nieuwe spannende onderzoeksgebieden zijn bijvoorbeeld de samenstelling van de atmosferen van exoplaneten, de aard van donkere materie, en het tijdperk van de eerste sterren in het heelal.

Het plan is uitgebracht door het Nationaal Comité voor Astronomie, namens de toponderzoeksschool NOVA, instituten ASTRON en SRON en NWO-EW.

Dekker onderstreepte in zijn reactie de internationaal sterke positie van ons land op het gebied van astronomie, en het belang van een sterk commitment van alle betrokken partijen. Blij is Dekker bovendien dat de Nederlandse astronomie, samen met het bedrijfsleven en andere wetenschappelijke disciplines, een belangrijke bijdrage kan leveren aan de topsector ‘High Tech Systems and Materials’. Dit komt vooral tot uiting in het onderdeel ‘Advanced Instrumentation’. Daarnaast verwees Dekker naar de inspirerende rol van de sterrenkunde bij het bevorderen van de belangstelling voor wetenschap en techniek bij het brede publiek en de jeugd.

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Exacte Wetenschappen Exacte en Natuurwetenschappen

Programma

Astrochemie