De Nationale Wetenschapsquiz 2013: Wetenschappers en slimmeriken strijden om de winst

Kijkers kunnen live via internet meespelen

29 november 2013

Welke team gaat dit jubileumjaar met de eer strijken? Dit keer binden wetenschappers de strijd aan met de ‘slimmeriken’. De 20ste editie van de Nationale Wetenschapsquiz, georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de VPRO, gaat uitsluitsel geven. Op zondagavond 29 december 2013 speelt een team van topwetenschappers tegen een team van ‘slimmeriken’. Van beide teams worden creativiteit en kennis op de proef gesteld. De kijkers thuis kunnen live via internet meespelen en hun wetenschapskennis testen.


De drie wetenschappers die de eer van de academische wereld verdedigen, zijn:

  • Ton van der Steen, hoogleraar Biomedische Technologie in de cardiologie aan het Erasmus Medisch Centrum en STW-Simon Stevin Meester
  • Piek Vossen, hoogleraar Computationele Lexicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en NWO-Spinozalaureaat 2013
  • Bert Weckhuysen, hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse aan de Universiteit Utrecht en NWO-Spinozalaureaat 2013

De 'slimmeriken', die het opnemen tegen het team van wetenschappers, zijn:

  • Pieter Derks, cabaretier, columnist en winnaar 'De slimste mens 2013'
  • Ionica Smeets, wetenschapsjournalist, columniste en 'wiskundemeisje'
  • Jorrit Vervoordeldonk, student Lucht- & Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft en manager van zonnewagen Nuna7 van het Nuon Solar Challenge team. Met zijn team won hij de World Solar Challenge 2013 in Australië

Presentatie van de Nationale Wetenschapsquiz is in handen van Lottie Hellingman en Rob van Hattum; de muziek wordt verzorgd door DJ St. Paul.

Zelf meespelen

Bent u de knapste kop van Nederland? Doe mee en win een reis naar Rome met een bezoek aan een archeologisch onderzoeksproject. U kunt ook als groep meedoen. Vanaf 30 november publiceren veel landelijke kranten de Nationale Wetenschapsquiz en staat de quiz online op www.nwo.nl/quiz.

Hoe doet u mee?

  • Ga naar www.nwo.nl/quiz en vul daar uw antwoorden in
  • Zorg ervoor dat uw antwoorden uiterlijk op zaterdag 28 december om 12.00 uur binnen zijn

Wat kunt u winnen?

Individuele inzenders dingen mee naar wetenschappelijke reizen voor twee personen. De hoofdprijs is een reis naar Rome met een bezoek aan een archeologisch onderzoeksproject. De tweede prijs is een lang weekend naar Utrecht met een bezoek aan ruimteonderzoeksinstituut SRON. De derde prijs is een iPad mini. Groepen kunnen een exclusieve rondleiding winnen in Space Expo, het bezoekerscentrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA te Noordwijk.

Uitslag en uitzending

Kijk voor de antwoorden naar de uitzending van de Nationale Wetenschapsquiz 2013 op zondag 29 december om 22.15 uur op Nederland 2. Tijdens de uitzending kunt u ook live meespelen via internet: http://live.vpro.nl. Meteen na de uitzending bekijken NWO en VPRO welke krantenlezer of tv-kijker de quiz het beste heeft gemaakt.

De juiste antwoorden worden na de uitzending op 29 december gepubliceerd op www.nwo.nl/quiz en zijn ook op teletekst en in de VPRO-gids terug te vinden. Op www.nwo.nl/quiz vindt u tevens een uitgebreide toelichting op de antwoorden.

Nationale Wetenschapsquiz Junior 2013

Op donderdag 26 december is de Nationale Wetenschapsquiz Junior te zien, om 16.40 uur op Nederland 3. Wetenschapsjournalist Diederik Jekel presenteert de quiz. De Nationale Wetenschapsquiz Junior zit weer vol met vliegende, natte en bliksemgoede vragen die worden afgewisseld met pittige doordenkers. In de zinderende finale strijden zes kinderen om de titel de 'Knapste kop van Nederland' en een bijzondere prijs. DJ St. Paul verzorgt de muziek. Deadline voor inzending van de Juniorquiz is maandag 23 december 12.00 uur.

De Nationale Wetenschapsquiz Senior en Junior komen tot stand in samenwerking en met steun van Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), KWF Kankerbestrijding, Vereniging Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) en Alliander.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van 625 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en te financieren.

Uitzending

Uitzending Senior: zondag 29 december 2013, 22.15 uur op Nederland 2
Herhaling: maandag 30 december om 11.20 op Nederland 2

Uitzending Junior: donderdag 26 december 2013, 16.40 op Nederland 3
Herhaling: zondag 29 december om 11.25 op Nederland 3

Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: