Beter hardlopen én revalideren met de juiste beat

Tempowisselingen in muziek verstoren het loopritme

14 augustus 2013

Hardlopers kunnen hun prestaties het beste verbeteren met motiverende muziek met een duidelijke en constante beat. Met een stabiel geluidsritme wordt de cadans van renners regelmatiger en daarmee lopen ze efficiënter. NWO-onderzoeker Melvyn Roerdink publiceert hierover een artikel in open access-tijdschrift PLoS ONE. Dit inzicht kan ook revalidatietechnieken verbeteren.

Beter hardlopen en revalideren met de juiste beat

Roerdinks studenten Robert Jan Bood en Marijn Nijssen lieten negentien recreatieve hardlopers op drie verschillende dagen op een loopband rennen tot ze uitgeput waren. Zij onderzochten de verschillen tussen rennen zonder geluid, rennen op een constant geluidsritme (metronoom) en rennen op motiverende muziek (nummers van de Black Eyed Peas, Red Hot Chili Peppers en DJ Tiësto).

Met geluidsritmen hielden proefpersonen het langer vol dan zonder. Verrassend genoeg bleek de wat saaie metronoom daarbij even effectief als motiverende muziek. Dit komt doordat in de meeste muzieknummers te veel tempowisselingen zitten om de hardloper in een constant ritme te houden. Roerdink concludeert dat de ideale pacemaker van een hardloper twee componenten moet bevatten: motiverende muziek mét een duidelijke en constante beat afgestemd op de cadans van de loper. Door motiverende aspecten kan een renner zich zwaarder inspannen en door synchronisatie zal hij efficiënter lopen.

Het onderzoeksartikel is online gratis te raadplegen via de website van PLOS ONE.

Ritme voor revalidatie

Door meer te begrijpen van het effect van geluidsritmen op ons bewegen, is het mogelijk om trainings- en revalidatietechnieken te verbeteren. Looptraining, een belangrijk onderdeel van revalidatie, kan baat hebben bij geluidsritmen, bijvoorbeeld om de cadans of symmetrie te beïnvloeden. Looprevalidatie is ook een kwestie van veel blijven doen. Begrijpen hoe mensen beter kunnen presteren en gemotiveerder kunnen lopen met geluidsritmen is daarom waardevolle kennis voor het revalidatieproces. Met motiverende muziek kan een revalidatiepatiënt loopoefeningen bijvoorbeeld langer volhouden.

Bewegingswetenschapper Roerdink: 'Een mooi voorbeeld van hoe muziek kan motiveren is atleet Haile Gebrselassie die in 1998 een wereldrecord rende op de 2000 meter. Tijdens zijn run knalde de snelle beat van Scatman door het stadion. Harde muziek met een opzwepend tempo en inspirerende tekst werkt als doping voor het brein: het arousalniveau stijgt ("moraal") en signalen van vermoeidheid en pijn worden minder negatief ervaren. Daardoor kan een zwaardere inspanning geleverd worden. Maar ook de beat in de muziek speelt een belangrijke rol. Haile vertelde dat de beat van Scatman hem hielp om zijn cadans vast te houden. Ons onderzoek laat duidelijk zien dat naast motiverende kwaliteiten van muziek ook een constante beat tot prestatieverbetering kan leiden.'

Gepatenteerde revalidatieloopband

Het fundamentele onderzoek van Melvyn Roerdink naar bewegen op externe ritmen biedt verschillende mogelijkheden voor toepassing. Bij de revalidatie kan een auditief of visueel ritme het looppatroon verbeteren of stapaanpassingen uitlokken. Deze bevindingen hebben in samenwerking met partners uit de revalidatiepraktijk en het bedrijfsleven geleid tot een nieuwe revalidatieloopband, de C-Mill. Verschillende verpleeghuizen en revalidatiecentra in binnen- en buitenland gebruiken deze revalidatieloopband al om met externe ritmen de looprevalidatie functioneler, uitdagender en leuker te maken.

'De vertaling van wetenschappelijke inzichten naar praktische toepassingen binnen de sport en de revalidatie vind ik erg belangrijk', benadrukt Roerdink. 'Samenwerking met Nederlandse MKB-bedrijven is daarbij essentieel'.

Bewegingswetenschapper Melvyn Roerdink is verbonden aan het MOVE Research Institute Amsterdam en de Faculteit der Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zijn onderzoek wordt gefinancierd met een Veni van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van 625 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en te financieren. NWO beheert onderzoeksinstituten van (inter)nationaal belang, geeft mede richting aan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en brengt wetenschap en maatschappij bij elkaar. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan vijfduizend wetenschappers onderzoek doen.

Meer informatie

Vier video's ter illustratie van de studie zijn te vinden op YouTube:

  1. rennen met motiverende muziek
  2. rennen op geleide van een metronoom
  3. aanpassen tempo in muziek op de cadans van de renner
  4. demonstratie van spectrogrammen om te laten zien dat het tempo in de muziek niet altijd even prominent aanwezig is

Voor meer informatie over de nieuwe revalidatieloopband de C-Mill, zie Kennisplatform C-Mill van MOVE Research Institute Amsterdam.

Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: