Bacteriën in je buik - Spinoza te Paard met Willem de Vos, hoogleraar Microbiologie

5 maart 2013

Wist u dat de bacteriën in de poep van pasgeboren baby’s kunnen voorspellen hoeveel een kind een maand later zal huilen? De miljoenen bacteriën die we allemaal met ons meedragen beïnvloeden allerlei processen in ons lichaam. Sommige maken ons ziek, andere ons beter, en de meeste zijn onschadelijk. Hoe werkt dit eigenlijk? Daarover spreekt NWO-Spinozalaureaat Willem de Vos op 19 maart bij Spinoza te Paard.

De bacteriën in ons darmstelsel zijn van belang voor de vertering van ons voedsel. Ze zijn essentieel voor productie van vitaminen en andere groeifactoren, en hebben speciale interacties met elkaar en met ons. We voeden zelfs sommige bacteriën, om daarmee gewenste soorten in stand te houden. Wat zijn dit voor bacteriën? Hoe komen interacties tot stand? Kan ons dieet hun aantal of activiteit veranderen? En kunnen we onze bacteriën ruilen voor betere als we oud of ziek zijn?

 

 

Willem de Vos is hoogleraar Microbiologie bij Wageningen Universiteit en Akademiehoogleraar aan de Universiteit van Helsinki en is gespecialiseerd in de functie van darmbacteriën en hun rol bij gezondheid en ziekte. In 2008 ontving hij de NWO-Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

 

 

Na de pauze zal zijn medewerker dr. Clara Belzer toelichten hoe we bacteriën voeden, welke netwerken hierdoor worden gevormd, en wat het effect daarvan is.

 

 

Spinoza te Paard

Onder het motto ‘Ongehoorde Kennis’ verkennen topwetenschappers in poppodium Paard van Troje de grenzen van de wetenschap. NWO organiseert Spinoza te Paard samen met Paard van Troje.

  

 

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek kent de NWO-Spinozapremies sinds 1995 jaarlijks toe aan maximaal vier Nederlandse onderzoekers die zowel nationaal als internationaal tot de absolute top van de wetenschap behoren. De laureaten krijgen elk een bedrag van 2,5 miljoen euro om te besteden aan onderzoek naar keuze.

 

 

---

 

Pers kan zich aanmelden bij:

 

 

Bron: NWO