20 jonge onderzoekers naar buitenland met Rubicon van NWO

3 april 2013

Twintig onderzoekers gaan onderzoek doen in het buitenland dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met Rubicon geeft NWO pas gepromoveerde wetenschappers de kans om onderzoekservaring op te doen aan internationaal vooraanstaande instituten in het buitenland.

20 jonge onderzoekers naar buitenland met Rubicon van NWO

Honderd onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, twintig van hen – dertien vrouwen en zeven mannen – ontvangen nu financiering. Negen laureaten gaan naar de Verenigde Staten, vier naar Groot-Brittannië en twee naar Australië. De rest gaat naar Denemarken, Duitsland, Zweden, Israël en Frankrijk. Veruit de meerderheid gaat voor een periode van 24 maanden naar het buitenland. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijk onderdeel van hun cv.

Onderzoek

De jonge wetenschappers zullen onder andere onderzoek doen naar prehistorische grafheuvelrijen, zonnecellen van metaal, botsende neutronensterren en verhuizende kankercellen. In de alfabetische lijst van gehonoreerde onderzoekers staan korte beschrijvingen van alle onderzoeksprojecten.

Rubicon

Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die uiteindelijk leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. Rubicon wordt gezien als een goede opstap voor een Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO.

De gehonoreerden kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo’n 80 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon.

Meer informatie


Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: