Spiegelen niet nodig voor het herkennen van emoties

Eerste wetenschappelijke publicatie Groot Nationaal Onderzoek

29 oktober 2012

‘Spiegelen’, het imiteren van de gezichtsuitdrukking van de ander, speelt geen grote rol in het kunnen herkennen van de emotie van de ander. Dat blijkt uit onderzoek dat Agneta Fischer, hoogleraar Sociale Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, heeft uitgevoerd in het kader van het Groot Nationaal Onderzoek van NTR, VPRO en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Fischers artikel is de eerste wetenschappelijke publicatie die is verschenen naar aanleiding van het Groot Nationaal Onderzoek.

Gezamenlijk persbericht van NTR, VPRO en NWO

Fischer onderzocht  het spiegelen en herkennen van de emoties ‘walging’ en ‘trots’. Uit haar onderzoek blijkt dat mensen minder vaak spiegelen dan tot nu toe werd gedacht. Het imiteren van emoties gebeurde vooral bij mensen die elkaar kenden en bij lachen. Vreemden spiegelen de emotie van de ander niet. Proefpersonen die de gezichtsuitdrukking van walging wel imiteerden, bleken bovendien niet beter in staat om deze emotie te herkennen dan personen die niet spiegelden. ‘Vaak wordt aangenomen dat het spiegelen van emoties helpt om de emotie van de ander beter te kunnen herkennen. Uit dit onderzoek blijkt dat dat vrijwel geen rol speelt. Veel belangrijker voor emotieherkenning is de gezichtsuitdrukking van de ander en de mate van empathie die je voelt voor die persoon’, aldus Fischer.

Spiegelen in een natuurlijke omgeving

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het spiegelen van emoties in een ‘natuurlijke’ omgeving. Fischer baseerde haar artikel op een experiment dat zij voor het Groot Nationaal Onderzoek uitvoerde op de Libelle Zomerweek in mei 2011. Bijna 300 vrijwilligers deden mee aan dat experiment. Hun gezichtsuitdrukkingen werden gefilmd terwijl zij tegenover elkaar zaten en opdrachten uitvoerden. In totaal hebben ruim 15.000 mensen meegedaan aan het onderzoek naar emotieherkenning, de meeste via online vragenlijsten.

Het artikel van Fischer en haar collega’s Daniela Becker en Lotte Veenstra getiteld Emotional Mimicry in Social Context: The Case of Disgust and Pride is verschenen in het online Open Access tijdschrift Frontiers in Emotion Science. Een nieuw artikel naar aanleiding van het emotieonderzoek is in de maak: Fischer schrijft dit samen met haar medeonderzoekers Joost Broekens en Valentijn Visch van de TU Delft.

Het Groot Nationaal Onderzoek, gestart in september 2011, is een unieke samenwerking tussen wetenschappers, de omroepen NTR en VPRO en het publiek en is mede mogelijk gemaakt door NWO. Inmiddels is alweer het vierde Groot Nationaal Onderzoek van start gegaan. In dit nieuwste onderzoek kijken wetenschappers van de Universiteit Maastricht naar de invloed van ‘alledaagse stress’ op aandacht en geheugen. Eerdere onderzoeken gingen over slaap en rekenvaardigheid en komend voorjaar start een nieuw onderzoek naar taal en woordenschat in samenwerking met onder meer de Universiteit Gent.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van ruim 500 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en financieren. NWO beheert onderzoeksinstituten van (inter)nationaal belang, geeft mede richting aan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en brengt wetenschap en maatschappij dichter bij elkaar. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan vijfduizend wetenschappers onderzoek doen.

Meer informatie


Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: