NWO biedt 20 jonge onderzoekers buitenlandervaring met Rubicon

12 december 2012

Twintig beginnende onderzoekers gaan onderzoek doen in het buitenland dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met Rubicon geeft NWO pas gepromoveerde wetenschappers de kans om onderzoekservaring op te doen aan internationaal vooraanstaande instituten in het buitenland.

Eustatius

102 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, twintig van hen – tien vrouwen en tien mannen - ontvangen nu financiering. Acht laureaten gaan naar de Verenigde Staten, drie naar Groot-Brittannië, drie naar België, twee naar Duitsland, een naar Frankrijk, een naar Zweden, een naar Spanje en een naar Australië. Veruit de meerderheid gaat voor een periode van 24 maanden naar het buitenland. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijk onderdeel van hun cv.

Onderzoek

De jonge wetenschappers zullen onder andere onderzoek doen naar nepvirussen als kankervaccin, het Chinese internetrecht, de wortelvorming van planten, het verplaatsen van kwantuminformatie met kwantumteleportatie en slecht functionerende verbindingen in het brein. In de alfabetische lijst van gehonoreerde onderzoekers staan korte beschrijvingen van alle onderzoeksprojecten.

Rubicon

Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die uiteindelijk leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. Rubicon wordt gezien als een goede opstap voor een Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. De gehonoreerden kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van ruim 500 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en financieren. NWO beheert onderzoeksinstituten van (inter)nationaal belang, geeft mede richting aan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en brengt wetenschap en maatschappij dichter bij elkaar. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan 5000 wetenschappers onderzoek doen.

 

Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: