Nationale Wetenschapsquiz 2012: topsporters en wetenschappers pakken elkaar hard aan

29 november 2012

Zitten de toppers van Nederland bij de universiteiten of bij de topsporters? De 19de editie van De Nationale Wetenschapsquiz, georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de VPRO, moet uitsluitsel geven. Op zondagavond 30 december neemt een team van topsporters het op tegen drie wetenschappers. Deze zes mannen en vrouwen stellen hun creativiteit en kennis op de proef. Kijkers thuis kunnen live via internet meespelen en hun wetenschapskennis testen.

De drie wetenschappers die de eer van de academische wereld moeten gaan verdedigen zijn:

 • Carla Hollak, hoogleraar erfelijke stofwisselingsziektes aan het Academisch Medisch centrum in Amsterdam.
 • Leo Kouwenhoven, hoogleraar Quantum Transport aan de Technische Universiteit Delft en NWO-Spinozalaureaat.
 • Mireille Claessens, onderzoekster bij de nanobiofysicagroep aan de Universiteit van Twente

De topsporters, die het opnemen tegen het team van wetenschappers zijn:

 • Bas van de Goor, speelde als middenman in het Nederlandse Volleybalteam. Hij heeft meegespeeld op de Olympische Zomerspelen van 1996 (goud) en 2000.
 • Mark Huizinga is een Olympisch kampioen judo. In 2000 won hij de gouden medaille in de gewichtsklasse tot 90 kg bij de Olympische Spelen in Sydney. Hij behaalde 8 november 2008 de zesde dan in judo. Hij is tienvoudig Nederlands kampioen judo.
 • Marije Smits kwam uit voor Nederland op de Paralympische Zomerspelen 2004 te Athene, Peking 2008 en Londen 2012 op de onderdelen verspringen en 100 meter. Onlangs zette ze een punt achter haar atletiekloopbaan.

De presentatie van de Nationale Wetenschapsquiz 2012 is in handen van Lottie Hellingman en Rob van Hattum, de muziek wordt verzorgd door DJ St. Paul.

Zelf meespelen

Bent u de knapste kop van Nederland? Doe mee en win een reis naar Rome met bezoek aan een archeologisch project. U kunt ook als groep meedoen. Vanaf 6 december publiceren veel landelijke kranten de Nationale Wetenschapsquiz, en staat de quiz online op: www.nwo.nl/quiz

Hoe doet u mee?

 • Ga naar www.nwo.nl/quiz en vul daar uw antwoorden in.
 • Zorg ervoor dat uw antwoorden uiterlijk op zaterdag 29 december voor middernacht binnen zijn.

Wat kunt u winnen?

Individuele inzenders dingen mee naar wetenschappelijke ontdekkingsreizen voor twee personen.

 • Hoofdprijs: een midweek naar Rome inclusief een bezoek aan een archeologisch project op de Via Appia.
 • Tweede prijs: een lang weekend naar Dresden met een bezoek aan EMFL, het European Magnetic Field Laboratory.
 • Derde prijs: een iPad mini.

Groepen maken kans op een exclusieve rondleiding in Space Expo, het bezoekerscentrum van ESA in Noordwijk.

Uitslag en uitzending

Kijk voor de antwoorden naar de Nationale Wetenschapsquiz 2012. Deze wordt op 30 december uitgezonden om 22.10 uur op Nederland 2. Tijdens de uitzending kunt u ook live meespelen via internet: http://live.vpro.nl. Meteen na de uitzending bekijken NWO en VPRO welke krantenlezer of tv-kijker de Quiz het beste heeft gemaakt.

De juiste antwoorden worden op 31 december gepubliceerd op www.nwo.nl/quiz en zijn ook op teletekst en in de VPRO-gids terug te vinden. Op www.nwo.nl/quiz vindt u tevens een uitgebreide toelichting op de antwoorden.

Nationale Wetenschapsquiz Junior 2012

Woensdag 26 december is de Nationale Wetenschapsquiz Junior 2012 te zien. Presentatie is in handen van André Kuipers. In de quiz wordt hij bijgestaan door wetenschapsjournalist Diederik Jekel, die de proeven voor zijn rekening neemt. Samen gaan ze op zoek naar de knapste kop van Nederland.

NWO is met een budget van ruim 500 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap.

  ..............................

Meer informatie:

 • www.nwo.nl/quiz
 • Uitzending: zondag 30 december 2012, 22.00 uur op Nederland 2. Herhaling: 31 december 2012, 10.30 uur op Nederland 2

Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: