Ingrid Steenhuis wint Gouden Veer voor beste preventieve tekst in de gezondheidszorg

14 december 2012

De Nationale Schrijfwedstrijd 2012 is gewonnen door Ingrid Steenhuis, universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit. Samen met haar coauteurs Maartje Poelman en Wil Overtoom ontving Ingrid Steenhuis de prestigieuze Gouden Veer voor het boek 'Smartsize Me; Een slimme manier om maat te houden'.

Volgens de jury ziet dit boek over eetgedrag er niet alleen prachtig uit, maar is het vooral heel goed geschreven. Opvallend is ook hoe de schrijvers verwijzen naar de resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Daarbij nemen ze niet alleen hun bronnen maar ook hun lezers serieus.

De tweede prijs ging naar Gebke Verhoeven, redacteur van gezondNU. In haar brochure 'Dit is mijn oma, zij werd dement...' komt de lezer veel meer te weten over dementie. De persoonlijke invalshoek die Gebke Verhoeven koos in de titel en de inleiding, gooide hoge ogen bij de jury. De brochure verleidt de lezer met helder beschreven do's en don'ts om zijn leefstijl aan te passen zodat het brein zo lang mogelijk gezond blijft.

De feestelijke finale van de Nationale Schrijfwedstrijd in Amsterdam kende vijf finalisten, die zeer uiteenlopende teksten op het gebied van de preventieve gezondheidszorg hadden ingezonden. De finalisten waren er allen in geslaagd om hun lezers op een originele manier aan te sporen tot beter leven en gezond gedrag.

Met de focus op teksten in de preventieve gezondheidszorg sloot de Nationale Schrijfwedstrijd aan bij het NWO/ZonMw-programma 'Begrijpelijke Taal', waar op dit moment drie onderzoeksprojecten worden uitgevoerd waarin de nadruk ligt op preventieve gezondheidscommunicatie.

De Gouden Veer en de tweede prijs werden uitgereikt door Eric van der Burg, wethouder van de gemeente Amsterdam. Hij beheert onder andere de portefeuille Zorg en welzijn. Sprekers op de finale waren Carel Jansen, hoogleraar Communicatie- en informatiewetenschappen bij de Faculteit der Letteren, Rijksuniversiteit Groningen, en Max van Rooy, journalist en schrijver van "Leve het been (snijtijd 90 minuten)".

De juryleden waren afkomstig van de Rijksuniversiteit Groningen, Schouten & Nelissen, NWO, Tekstblad, Hogeschool Windesheim, Hogeschool Utrecht en de Hart&Vaatgroep. Ook Kees Opmeer, de prijswinnaar van vorig jaar, maakte deel uit van de jury.

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Geesteswetenschappen Maatschappij- en Gedragswetenschappen ZonMw (gebied)

Programma

Begrijpelijke taal