Groot Nationaal Slaaponderzoek: Maakt slapen je slimmer?

18 januari 2012

Maakt slapen je slimmer? Reageer je beter als je goed uitgerust bent? En wat gebeurt er met je slaap als je meer of minder alcohol of cafeïne drinkt? Woensdag 18 januari start een Groot Nationaal Slaaponderzoek van NWO-onderzoeker Eus van Someren. Via het NTR/VPRO-programma Labyrint worden kijkers uit het hele land opgeroepen om mee te doen.

 

Iedereen kan online meedoen. Deelnemers wordt gevraagd een week lang bij te houden hoeveel ze slapen, hoeveel cafeïne- en alcoholhoudende dranken ze drinken en hoe ze zich voelen. Gedurende die week krijgen de deelnemers ook een aantal alertheids- en geheugentestjes. In het tweede deel van het onderzoek vragen de onderzoekers aan de deelnemers om zich aan een schema te houden van slaapduur, cafeïne en alcohol, dat hooguit een beetje afwijkt van wat ze gewend zijn. Slaaponderzoeker Eus van Someren: 'Het effect van wat meer of minder cafeïne, alcohol of slaap is niet eerder op zo’n grote schaal onderzocht. We zijn dan ook heel benieuwd naar de uitkomsten. We zijn vooral geïnteresseerd in individuele verschillen. Wie slaapt er beter van dat nachtmutsje, en wie juist niet? Wie wordt alerter van een bak koffie, en wie slaapt er juist slecht van?' Voor het Groot Nationaal Slaaponderzoek werken initiatiefnemers NTR, VPRO en NWO samen met het Nederlands Slaap Register-team van professor Eus van Someren. Van Someren is hoofd van de afdeling Slaap en Cognitie aan het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen van de KNAW (NIN-KNAW) en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het Slaapregister, waarin al langere tijd slaapgegevens van vrijwilligers worden verzameld, staat tot en met april 2012 helemaal in het teken van het Groot Nationaal Slaaponderzoek. De resultaten van het onderzoek worden dit najaar bekend gemaakt in een speciale TV-uitzending van Labyrint.
Dit is het tweede Groot Nationaal Onderzoek. In 2011 deden meer dan 15.000 mensen mee aan het eerste Groot Nationaal Onderzoek waarin het herkennen van emoties centraal stond. Van Someren: 'Als we met dit onderzoek net zoveel mensen bereiken, zou dat geweldig zijn, vooral ook om uiteindelijk slechte slapers beter te begrijpen en te kunnen helpen!'

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van ruim 500 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en financieren. NWO beheert onderzoeksinstituten van (inter)nationaal belang, geeft mede richting aan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en brengt wetenschap en maatschappij dichter bij elkaar. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan vijfduizend wetenschappers onderzoek doen.

..............................

Meer informatie en meedoen met het onderzoek:

Bron: NWO

Kenmerken

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: