Toekenningen Vernieuwingsimpuls Vici bij MaGW

31 januari 2012

31 vooraanstaande wetenschappers, waarvan 4 op het terrein van de maatschappij- en gedragswetenschappen, krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen. Zij ontvangen een Vici uit de Vernieuwingsimpuls van NWO.

Hieronder vindt u een overzicht van toekenningen bij MaGW, gesorteerd op achternaam.

 Dynamisch kiezen en spelen
Prof. dr. J.H. (Jaap) Abbring (m) UvT - Econometrics and Operations Research
Dynamische keuze- en spelmodellen zijn onmisbaar bij het bestuderen van sociale zekerheid en werkloosheid, risicogedrag van jongeren, competitiebeleid en innovatie en veel andere problemen. Dit onderzoek ontwikkelt methoden die het makkelijk maken deze modellen breed en effectief toe te passen.
Prikkels om risico's te nemen
Prof. dr. I. (Ingolf) Dittmann (m) EUR - Finance Group
Topmanagers krijgen een vorstelijk beloningspakket dat prikkels moet geven om risico's te nemen. De onderzoekers gaan het verband analyseren tussen deze beloningspakketten en de risico's die feitelijk worden genomen. Met de jaloezie van gewone werknemers wordt ook rekening gehouden.
Cultuurverschillen in het brein
Prof. dr. A.C. (Lydia) Krabbendam (v) VU - Faculteit psychologie en pedagogiek
Culturen verschillen in de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Zijn deze verschillen zichtbaar in het brein? Met behulp van een MRI-scanner bekijken psychologen welke hersengebieden actief worden wanneer mensen uit de Turkse, Chinese of Nederlandse cultuur sociale taken uitvoeren.
Kiezen in een dynamische omgeving
Prof. dr. W.P. (Pieter) Medendorp (m) RU - Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour
Het maken van de juiste keuzes in een onzekere, variabele omgeving is een complex probleem. De onderzoekers gaan bestuderen hoe verschillende sensorische, motorische en cognitieve systemen samenwerken in de controle van perceptie en actie in een dynamische omgeving.
Zie voor meer informatie het NWO-persbericht met alle Vici-Toekenningen.

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Programma

Vernieuwingsimpuls

Speerpunt

Talent