NWO sluit overeenkomst met grote Open Access-uitgever

14 september 2012

NWO wil het delen van kennis stimuleren en faciliteren en staat voor vrije toegang tot resultaten van onderzoek. Per 1 september 2012 heeft NWO een contract gesloten met de grote Open Access-uitgever BioMed Central, wat onderdeel is van het Springer-concern.

Daarom het open access-onderdeel van Springer, SpringerOpen, ook toegankelijk. Samen geven zij zo’n 350 open access-tijdschrifttitels uit over thema’s die de volle breedte van de wetenschap beslaan. Van exacte en medische wetenschappen tot sociale- en geesteswetenschappen. BioMed Central heeft een bereik van zo’n 32 miljoen ‘page views’ per maand en ruim 8000 gedownloade artikelen per maand.

Naast het grote digitale bereik is de meerwaarde van de overeenkomst tussen NWO en BioMed, van praktische aard. Onderzoekers hoeven namelijk zelf niet meer het publicatiebedrag voor te schieten want dat wordt door de open access-uitgever rechtstreeks met NWO verrekend. Daarnaast krijgt NWO kwantumkorting, zodat er met hetzelfde budget meer artikelen Open Access gepubliceerd kunnen worden.

Hoofdaanvragers van NWO-projecten kunnen subsidie voor Open Access-publiceren bij BioMed Central of Springer Open (of elders) aanvragen via het Stimuleringsfonds Open Access. NWO benadrukt, dat onderzoekers geheel vrij zijn in hun keuze van tijdschrift en uitgever voor het Open Access publiceren van hun artikelen en boeken uit NWO-projecten. Meer informatie over het Open Access-beleid van NWO vindt u hier: www.nwo.nl/openaccess 

..............................

Meer informatie:

Bron: NWO