NWO investeert 37 miljoen in talentvolle jonge onderzoekers

24 juli 2012

150 veelbelovende, pas gepromoveerde onderzoekers kunnen de komende drie jaar hun wetenschappelijke ideeën verder uitwerken dankzij een Veni van NWO. Een Veni-financiering bedraagt maximaal 250.000 euro en is één van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te stimuleren. De jonge onderzoekers gaan bij universiteiten, instituten en ziekenhuizen door heel Nederland aan de slag. De wetenschappers doen onderzoek naar een breed scala aan onderwerpen, van filosofie-onderzoek over de verhouding tussen verbeeldingskracht en verstand, tot medisch onderzoek over hoe schadelijke kankercellen het best kunnen worden aangepakt en hoe mensen na een beroerte kunnen revalideren met een robot.

Veni maakt onderdeel uit van de prestigieuze Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen. Veni's zijn maximaal drie jaar geleden gepromoveerd. Ze zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek.

Meer inzicht en beter beleid door wetenschap

De Veni's van 2012 vertegenwoordigen veel verschillende wetenschappelijke disciplines. Een groot deel van de onderzoeken sluit direct aan bij actuele maatschappelijke vraagstukken. Zo bekijken onderzoekers met welke regelgeving kredietbeoordelaars beter kunnen functioneren en wat de rol is van genen en de omgeving bij mensen met obesitas. Ook gaan onderzoekers aan de slag met het verbeteren van de rekenkracht van supersnelle kwantumcomputers en hoe de band tussen docent en leerling een rol speelt in het voorspellen van risico op voortijdig schoolverlaten. 

Ga naar de volledige lijst met alle 150 Veni-onderzoekers en een beschrijving van hun projecten.

Veel aanvragen voor Veni

In totaal dienden 939 onderzoekers een aanvraag voor Veni in. 150 wetenschappers ontvangen uiteindelijk een Veni, wat neerkomt op een toekenningspercentage van 15,7%. Het percentage goede voorstellen is echter veel hoger. Dat betekent dat NWO door beperkte middelen hele goede onderzoekers moet afwijzen.

Honoreringen vonden plaats na een selectie door vakgebied-specifieke beoordelingscommissies van gerenommeerde wetenschappers. Veni biedt onderzoekers een eerste opstap in hun wetenschappelijke carrière. Zij gebruiken de Veni-toekenning hoofdzakelijk als salaris tijdens de onderzoeksperiode van drie jaar en schaffen specifieke apparatuur aan als dat nodig is.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van ruim 500 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en financieren. NWO beheert onderzoeksinstituten van (inter)nationaal belang, geeft mede richting aan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en brengt wetenschap en maatschappij dichter bij elkaar. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan vijfduizend wetenschappers onderzoek doen.

Bron: NWO

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar:

Contact

Coördinator Coördinator +31 (0)70 344 07 07 vi@nwo.nl