Jonge allochtone toppers ontvangen promotiebeurzen

23 juli 2012

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft twintig jonge, talentvolle allochtone afgestudeerden financiering uit het programma Mozaïek toegekend. De wetenschappers in de dop kunnen met deze subsidie vier jaar lang een promotieonderzoek uitvoeren.

Elke kandidaat ontvangt 200.000 euro voor een promotieonderzoek aan een universiteit. De winnaars van een Mozaïeksubsidie zijn ambitieuze jonge wetenschappers. Veel van hen hebben al eerder prijzen gewonnen of hebben tijdens hun studie meegeschreven aan wetenschappelijke publicaties. Sommigen combineerden ook meerdere studies.

Meer variatie

Met Mozaïek wil NWO meer afgestudeerden uit minderheidsgroepen laten instromen in de wetenschap. NWO hoopt dat de succesvolle kandidaten ook op de lange termijn actief zullen blijven in de Nederlandse wetenschap en op die manier een voorbeeldfunctie zullen vervullen.

Zoals ieder jaar zijn de winnaars afkomstig uit alle hoeken van de wereld: van Suriname tot Marokko, van Iran tot China. De Amsterdamse VU en UvA en de Universiteit Utrecht hebben dit jaar elk vier laureaten die een beurs krijgen.

210 studenten en afgestudeerden reageerden op een oproep voor onderzoeksideeën. De beste 41 kandidaten mochten bij NWO workshops volgen en hun onderzoeksideeën verder uitwerken en presenteren voor een vakkundige beoordelingscommissie. Twintig van hen ontvangen nu een Mozaïekbeurs.

In de lijst van gehonoreerde onderzoekers staan korte beschrijvingen van de laureaten en hun projecten. Op 8 oktober zullen de 20 laureaten tijdens een feestelijke uitreiking een oorkonde ontvangen van de voorzitter van NWO, prof. dr. Jos Engelen.

Laatste ronde Mozaïek

Het programma Mozaïek wordt gezamenlijk gefinancierd door NWO en het ministerie van OCW. In november 2011 heeft NWO besloten om het Mozaïek-programma stop te zetten. Deze ronde is de laatste ronde van Mozaïek. Met dit besluit komt NWO tegemoet aan het verzoek van het ministerie van OCW om prioriteitskeuzes te maken binnen de Talentlijn. Daarnaast is de aanpassing gevolg van de korting van 22 miljoen euro op het NWO-budget door het Rijk, ingaande per 2012. Deze korting loopt op tot 47 miljoen in 2018.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van ruim 500 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en financieren. NWO beheert onderzoeksinstituten van (inter)nationaal belang, geeft mede richting aan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en brengt wetenschap en maatschappij dichter bij elkaar. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan vijfduizend wetenschappers onderzoek doen.

..............................

Meer informatie:

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Aard- en Levenswetenschappen Chemische Wetenschappen Exacte Wetenschappen Geesteswetenschappen Maatschappij- en Gedragswetenschappen Technische Wetenschappen ZonMw (gebied)

Programma

Mozaïek

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: