Jong wetenschapstalent doet buitenlandervaring op dankzij NWO

Negentien jonge onderzoekers gaan met Rubicon naar het buitenland

2 juli 2012

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft negentien jonge, veelbelovende onderzoekers financiering uit het programma Rubicon toegekend. Met Rubicon geeft NWO pas gepromoveerde wetenschappers de kans om onderzoekservaring op te doen aan internationaal vooraanstaande instituten in het buitenland.

Elf laureaten gaan naar de VS, twee naar Groot-Brittannië, twee naar Duitsland, één naar Frankrijk, één naar Zweden en één naar Australië. Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijk onderdeel van hun cv. Eén onderzoeker blijft in Nederland, deze uitzondering is mogelijk voor wetenschappers die zich bezighouden met een typisch Nederlands onderwerp.

Onderzoek

De Rubiconlaureaten zullen onder andere onderzoek gaan doen naar chronische leverziekten, kinderen van criminele ouders, de val van een zwart gat en hoe we om moeten gaan met onverwachte klimaatveranderingen. In de alfabetische lijst van gehonoreerde onderzoekers staan korte beschrijvingen van alle onderzoeksprojecten.

Rubicon

De wetenschappers kunnen met hun financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. NWO ontving 75 aanvragen voor Rubicon. Door de aangescherpte eisen ligt dit aantal lager dan gebruikelijk. 25 procent van die aanvragen kon gehonoreerd worden. De honoreringspercentages voor mannen en vrouwen zijn nagenoeg gelijk.

Aanpassingen in Rubicon

Vanwege bezuinigingen heeft NWO besloten de mogelijkheden om met een Rubiconfinanciering onderzoek te doen in Nederland vanaf januari 2012 sterk te beperken. Het jaarlijkse budget voor Rubicon is gedaald van ruim 9 miljoen naar 7 miljoen. Ook zijn de eisen aangescherpt en moet een onderzoeker die een Rubicon aanvraagt minimaal 3 van de 5 jaar voorafgaand aan de aanvraag wetenschappelijk onderzoek in Nederland hebben gedaan.

Rubicon is vernoemd naar de rivier die Julius Caesar overstak voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. Rubicon wordt gezien als een goede opstap voor een Veni uit de Vernieuwingsimpuls van NWO.

Over NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van ruim 500 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. NWO stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en financieren. NWO beheert onderzoeksinstituten van (inter)nationaal belang, geeft mede richting aan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en brengt wetenschap en maatschappij dichter bij elkaar. Onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld en geselecteerd door vooraanstaande wetenschappers uit binnen- en buitenland. Dankzij financiering van NWO kunnen meer dan vijfduizend wetenschappers onderzoek doen.

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Aard- en Levenswetenschappen Chemische Wetenschappen Exacte Wetenschappen Geesteswetenschappen Maatschappij- en Gedragswetenschappen Natuurkunde Technische Wetenschappen WOTRO Science for Global Development ZonMw (gebied)

Programma

Rubicon

Speerpunt

Talent

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: