Eurekaprijs voor wetenschaps- communicatie voor Freek Vonk en Rob van Hattum

2 oktober 2012

Bioloog Freek Vonk en radio- en tv-maker Rob van Hattum ontvangen van NWO en KNAW de Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie. Zij krijgen de prijs voor hun bijzondere bijdrage aan het vergroten van de kennis en betrokkenheid van een breed publiek bij de wetenschap. De winnaars worden ieder beloond met 12.500 euro.

Met de Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie bundelen wetenschapsorganisaties NWO en KNAW hun krachten voor het toegankelijk maken van wetenschappelijke kennis en inzichten voor een breed publiek. Met de Eurekaprijs belonen NWO en KNAW ieder jaar een onderzoeker en een journalist die wetenschap het beste voor het voetlicht hebben gebracht. De winnaars worden ieder beloond met 12.500 euro.

Rob van Hattum

Rob van Hattum is als wetenschapsjournalist en programmamaker al jarenlang betrokken bij wetenschapstelevisie. Hij maakte reportages voor actualiteitenrubrieken, was als eindredacteur van de VPRO-wetenschapsprogramma's initiator van vele documentaires en langlopende series als Noorderlicht en Labyrint en nam het initiatief voor het wetenschapsportal Wetenschap24. Ook is hij samen met NWO een van de drijvende krachten achter de Nationale Wetenschapsquiz. Sinds 2000 is Van Hattum creatief directeur van wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam.

De jury koos voor Rob van Hattum omdat hij zijn grote enthousiasme voor de wetenschap op creatieve en gedegen wijze weet over te dragen naar een breed publiek. De jury noemt hem 'inhoudelijk gedreven en buitengewoon goed in staat complexe wetenschapsthema's te vertalen voor verschillende leeftijdsgroepen.' Van Hattum is een spin in het web van de wetenschapscommunicatie, neemt initiatieven, is kritisch en vasthoudend.

Freek Vonk

Freek Vonk is als bioloog werkzaam aan de Universiteit van Leiden en het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit Naturalis. Hij doet onder andere onderzoek naar nieuwe medicijnen die van slangengif kunnen worden gemaakt. Vonk heeft een aantal publicaties in toptijdschriften op zijn naam staan. Voor zijn onderzoek ontving Vonk in 2008 een NWO-Toptalentsubsidie en in 2012 kreeg hij van NWO financiering uit het programma Rubicon. Daarmee kan hij onderzoek doen aan een buitenlandse topuniversiteit. Bij NCB Naturalis kan hij zijn wetenschappelijke loopbaan combineren met zijn talent voor wetenschapscommunicatie. 

Freek Vonk is door de jury voorgedragen vanwege zijn vermogen om als wetenschapper een breed publiek te raken met zijn enthousiaste presentatie. Vonk weet kinderen en volwassenen te boeien met zijn verhalen over dieren als slangen, krokodillen en grote spinnen. Hij is een veelgevraagde gast in radio en tv-programma's zoals 3FM van Giel Beelen, De Wereld Draait Door en speelde de hoofdrol in het kinderprogramma 'Freek op Safari'.  Daarnaast schrijft hij columns in diverse tijdschriften en kranten. In 2011 verscheen er kinderboek van zijn hand: 'Freek op expeditie'.

Kennis voor een breed publiek

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is met een budget van ruim 500 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is het forum, geweten en de stem van de Nederlandse wetenschap. Beide organisaties zetten zich in voor het versterken van wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Daarnaast vinden de beide organisatie het belangrijk dat die kennis een breed publiek kan bereiken. Omdat wetenschappers en journalisten daarbij een cruciale rol spelen, belonen NWO en KNAW bijzondere inspanningen met de Eurekaprijs.

De jury

De winnaars zijn geselecteerd door een onafhankelijke jury, bestaande uit wetenschappers en journalisten. Voorzitter Willem de Vos, hoogleraar microbiologie, werd terzijde gestaan door hoogleraar jeugd en media Patti Valkenburg, sociaal-historica Hilde Bras, Hans de Clercq, hoofd wetenschap NTR en wetenschapsjournalist Hans van Maanen.

De Eurekaprijs van NWO en de KNAW is de opvolger van de NWO-Eurekaprijzen en de KNAW Van Walree Prijs. De Eurekaprijs wordt voortaan jaarlijks uitgereikt. Een kandidaat moet in Nederland werkzaam zijn en worden voorgedragen door een organisatie of persoon werkzaam in de wetenschap, wetenschapscommunicatie of journalistiek. Voorbeelden van wetenschapscommunicatie door onderzoekers of journalisten zijn boeken, artikelen in dagbladen en tijdschriften, documentaires, tv- of radio-uitzendingen, internetsites, sociale media en tentoonstellingen.

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Aard- en Levenswetenschappen

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: