NWO investeert 12 miljoen in grote onderzoeksvoorzieningen

2 maart 2011

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in het programma Investeringen NWO-middelgroot 32 subsidies toegekend voor de aanschaf van apparatuur en het opzetten van dataverzamelingen. Deze onderzoeksvoorzieningen maken uniek onderzoek mogelijk. De totale investering bedraagt 12,2 miljoen euro. Veel onderzoekers zijn voor hun werk afhankelijk van grote apparaten, dataverzamelingen en nieuwe software. Met Investeringen NWO-middelgroot financiert NWO voorzieningen die voor individuele groepen te duur zijn.

In totaal ontving NWO 82 aanvragen voor deze ronde van Investeringen NWO-middelgroot. Wetenschappers in binnen- en buitenland beoordeelden de voorstellen. Uiteindelijk werden 32 voorstellen gehonoreerd. Deze vallen binnen zes wetenschapsgebieden van NWO: ALW, CW, GW, MaGW, EW, en ZonMw. Natuurkunde en STW stellen op een andere manier middelen voor investeringen beschikbaar.

De gehonoreerde voorstellen beslaan de volle breedte van de wetenschap. NWO financiert deze ronde bijvoorbeeld onderzoek aan een geavanceerd lasersysteem dat de zon kan nabootsen om zo nieuwe zonnecellen te maken; een dataverzameling over de juridische kant van een scheiding en de gevolgen voor ouders en kinderen en archeologisch onderzoek naar een tijdens een brand gebakken, en dus bewaard gebleven, lemen fort.

Investering stimuleren

Met Investeringen NWO-middelgroot wil NWO investeringen in onderzoeksinfrastructuur aanmoedigen en steunen. NWO betaalt maximaal 75 procent van elke subsidie. De instelling waaraan het onderzoek wordt uitgevoerd, draagt minimaal 25 procent bij. De bijdrage van NWO varieert van 110.000 tot 900.000 euro.


Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Exacte Wetenschappen ZonMw (gebied) NWO-breed Sociale en Geesteswetenschappen Geesteswetenschappen Toegepaste en Technische Wetenschappen Chemische Wetenschappen Maatschappij- en Gedragswetenschappen Aard- en Levenswetenschappen Exacte en Natuurwetenschappen

Programma

Investeringen NWO-middelgroot

Speerpunt

Toegankelijk maken van hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten (2011-2014)

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: