Huygens Instituut en Instituut voor Nederlandse Geschiedenis samen verder

19 januari 2011

Nieuw historisch instituut is Nederlands grootste onderzoeksinstituut in de geesteswetenschappen. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zijn het eens over de oprichting van een nieuw instituut op het gebied van de Nederlandse geschiedenis. NWO draagt het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) aan de KNAW over. De KNAW voegt dit instituut samen met haar eigen Huygens Instituut, waardoor het grootste instituut binnen de Nederlandse geesteswetenschappen ontstaat. Het nieuwe instituut heeft rond de honderd medewerkers. Het snel toenemende belang van informatietechnologie voor de geesteswetenschappen maakt schaalvergroting logisch. Zo vereist de benodigde infrastructuur aanzienlijke investeringen.

De naam van het nieuwe onderzoeksinstituut is Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Huygens ING). Het instituut wordt geleid door de historicus dr. Henk Wals (56). Wals was adjunct-directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG-KNAW) voordat hij in 2005 directeur werd van het Huygens Instituut. Onder zijn leiding werd dat instituut een vooruitstrevend en succesvol onderzoekscentrum.

Het Huygens ING verricht onderzoek naar de geschiedenis van Nederland, waarbij veel aandacht uitgaat naar het toegankelijk maken en analyseren van historische bronnen en literaire teksten. Als onderdeel van de KNAW verricht het nieuwe instituut toponderzoek, waarbij veel wordt samengewerkt met universiteiten. Daarnaast blijft het instituut activiteiten ontwikkelen voor een breed publiek.

In het Huygens ING spelen informatietechnologie en digitale tekstcorpora een belangrijke rol. Het instituut ontwikkelt en gebruikt nieuwe onderzoeksmethoden en -technieken. Historici en letterkundigen werken er nauw samen met informatici en programmeurs. Op die manier wil het instituut een serieuze bijdrage leveren aan de innovatie van de geesteswetenschappen in Nederland (computational humanities).

De komende maanden krijgt het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis vorm en inhoud. De officiƫle lancering wordt medio 2011 verwacht.

..............................

Voor meer informatie:

  • Henk Wals, directeur Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis
  • t.: +31 (0)70 331 58 00

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Geesteswetenschappen