Effectiviteit motiverend leiderschap hangt af van soort manager

Zowel karakter en vertrouwen in werknemers belangrijk

18 januari 2010

Bedrijven en organisaties moeten voor een werkomgeving zorgen waarin managers hun werknemers kunnen motiveren en inspireren. Maar effectief 'empowering' leiderschap is ook afhankelijk van de invloed die werknemers op de managers hebben, en van het karakter van de manager. Dit stelt Natalia Hakimi in haar proefschrift 'Leader Empowering Behaviour: The Leader's Perspective'. Hakimi promoveert op vrijdag 8 januari 2010 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoek werd gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Hakimi ontving subsidie uit de Vrije competitie van NWO-gebied Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

In haar onderzoek naar de motivatie van leiders om hun ondergeschikten te empoweren stelt Hakimi dat vertrouwen van de leider of manager in de werknemer een belangrijke factor is. Managers die consciƫntieus ofwel zorgvuldig zijn vertrouwen op de integriteit en prestaties van hun werknemers. Deze managers gebruiken dit vertrouwen weer om de werknemers te motiveren en kunnen hen autonomie en verantwoordelijkheid geven. Ook voor managers die veel werkdruk ervaren, geldt dat zij rekening houden met de betrouwbaarheid van de werknemers.

Bedrijven die willen dat hun empowerment programma effectief is, moeten rekening houden met deze karaktereigenschappen en omgevingsfactoren van de manager. Alleen dan kunnen managers adequate beslissingen nemen die ervoor zorgen dat werknemers hun werk leuk vinden en zich betrokken voelen bij de organisatie. Daarnaast adviseert de promovenda dat organisaties de verantwoordelijkheid van de acties van empowered werknemers niet afschuift op de manager, maar deze ook bij de werknemers zelf laat.

Tenslotte snijdt Hakimi ook het verschil tussen vrouwelijke en mannelijke leiders aan. Zij stelt dat vrouwen over het algemeen meer moeten bewijzen dat zij gekwalificeerde managers zijn. Dit zorgt ervoor dat vrouwelijke managers minder vertrouwen in hun werknemers hebben en zij hen daarom minder kunnen empoweren. Als organisaties hier rekening mee houden, kunnen zij de empowering strategie van de vrouwelijke leiders op waarde schatten. Op deze manier kunnen organisaties de effectiviteit van het empowering leiderschap beter evalueren.

Het onderzoek van Natalia Hakimi is verricht in het Erasmus Research Institute of Management (ERIM), de gezamenlijke door de KNAW erkende onderzoeksschool van Rotterdam School of Management/ Erasmus University en de Erasmus School of Economics. Aan ERIM zijn ruim 300 onderzoekers verbonden. ERIM organiseert tevens het Erasmus Doctoral Programme in Business and Management voor de opleiding van jonge, veelbelovende wetenschappers. www.erim.eur.nl

Nadere informatie:

Marianne Schouten, PR-officer RSM Erasmus University, tel. (010) 408 2877

Bron: NWO

Kenmerken

Wetenschapsterrein

Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Speerpunt

Investeren in talent en vrij onderzoek (2011-2014)