Vondst van 15 miljoen jaar oud ei op Selvagem Grande

11 september 2009

Paleontologen Bert Boekschoten en Hanneke Meijer van het Beagle-team hebben een vijftien miljoen jaar oud fossiel ei gevonden op het Portugese eiland Selvagem Grande. Ze hebben van de Portugese autoriteiten toestemming gekregen om het ei één jaar in Nederland te bestuderen. Daarna moet het terug naar Portugal.

Palentologen Bert Boekschoten en Hanneke Meijer tonen 
het 15 miljoen jaar oude ei  Tijdens opnames voor de tv-documentaire Beagle, in het kielzog van Darwin hebben Bert Boekschoten - emeritus professor paleontologie en paleobiologie aan de RUG en de VU - en Dr. Hanneke Meijer - research associate aan het Geology department van Naturalis - een vijftien miljoen jaar oud ei gevonden op het onbewoonde Portugese eiland Selvagem Grande tussen Madeira en Tenerife.  “Aan de vorm en de structuur van het ei hopen we te kunnen bepalen welke vogel dit vijftien miljoen jaar geleden heeft gelegd”, aldus Boekschoten. Eieren worden zeer zelden gevonden. Meijer: “Dit ei is waarschijnlijk bewaard gebleven omdat het, nadat het kuiken eruit is gekropen, direct gevuld is met zand.” (Bijschrift Bert Boekschoten en Hanneke Meijer. Beeld: VPRO)

Dertig jaar geleden
In oude strandafzettingen van Selvagem Grande ontdekte Boekschoten zo'n dertig jaar geleden fossiele vogelbeenderen. Hij is teruggekeerd om ze terug te vinden en een aantal exemplaren mee te nemen voor nader onderzoek. Naast het ei vonden de wetenschappers ook een aantal fossiele vogelbeenderen. Boekschoten en Meijer hopen aan de hand van de botten een reconstructie te maken van de evolutie van vogels op Selvagem Grande en een aanwijzing te krijgen over de oorzaak van hun uitsterven.

Videobeelden
De klipper Stad Amsterdam kon zelf niet dicht genoeg bij de steile kust komen, vandaar dat beide paleontologen samen met een cameraploeg op een kleiner schip naar Selvagem waren gevaren. Op 9 september is deze zeilboot weer vertrokken naar Tenerife, waar Boekschoten en Meijer op 11 september zijn aangemonsterd op de klipper om verslag te doen. Op internet is al een video verschenen van de opgravingen. Boekschoten en Meijer staan gepland om te verschijnen in de VPRO-uitzending van Beagle, in het kielzog van Darwin van 27 september, maar wellicht zijn er in de eerste aflevering van 13 september al beelden te zien.

Bronnen: Naturalis, VPRO.

Bron: NWO