Lezing Oudheid en Innovatie: Religie

In samenwerking met SPUI25

18
dec 2017

17.00 - 18.30 uur
SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam

In de reeks Oudheid en Innovatie worden verschillende aspecten van het NWO-Zwaartekrachtprogramma 'Anchoring Innovation' onder de loep genomen. In deze bijeenkomst werpen we nieuw licht op gangbare opvattingen en nog steeds breed gedeelde stereotypen over religie en innovatie door vanuit het perspectief van de Oudheid naar religieuze innovatie en innovatieve religies te kijken. Wat kunnen antieke voorbeelden ons leren over de zwarte pieten-discussie, verzet tegen secularisering van het kerstfeest en ophef over Mohammed-cartoons?

Religie en innovatie lijken tegenstrijdige begrippen. We associƫren religie vaak met een behoudende moraal, verzet tegen veranderingen en gevestigde machtsstructuren. Innovatie ontstaat juist wanneer met de geldende regels gebroken wordt en het bestaande in twijfel wordt getrokken. Toch vergeten we dan de innovatieve potentie van religies. Met name de Hellenistische en de Romeinse wereld van de oudheid kende een voortdurende innovatie op religieus gebied.

Moderatie: Raphael Hunsucker

Over de reeks Oudheid en Innovatie

In deze reeks worden verschillende aspecten van het NWO zwaartekrachtprogramma Anchoring Innovation onder de loep genomen. De klassieke Oudheid staat te boek als een periode waarin grote innovaties in techniek, denken over de wereld en organisatie van politiek en samenleving hebben plaatsgevonden.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis.