TEDx-Binnenhof

verlopen

Het evenement TEDxBinnenhof, met het door NWO parallel georganiseerde satellietevenement, heeft veel inspirerende ideeën opgeleverd. Technisch-bestuurskundige Caspar Chorus van de TU Delft, celbioloog Leendert Hamoen van de UvA, Floor van de Pavert van het bedrijf Single Quantum Physics en René Rozendal van Paques presenteerden hun plannen bij NWO aan een publiek van wetenschappers, beleidsmakers en mensen uit het bedrijfsleven.

poster TEDx-Binnenhof

NWO is als partner betrokken bij TEDxBinnenhof en zorgde met haar simulcast voor een extra wetenschappelijke noot binnen het evenement. TEDxBinnenhof draaide onder het motto 'A catwalk for innovation' om nieuwe innovatie in Nederland. NWO lichtte een essentieel deel van innovatie – wetenschap – extra uit. Zoals NWO-directeur Hans de Groene al zei bij de opening van de simulcast: 'Wetenschap is een belangrijke motor voor innovatie, NWO zorgt er als financier van wetenschap voor dat deze motor blijft draaien en beter gaat draaien. De uitdaging is om aansluiting bij de wetenschappelijke wereldtop te houden. Voor écht vernieuwende ideeën.'

De kracht van goede ideeën

De vier sprekers van NWO lieten zien hoe wetenschap en de maatschappij continu met elkaar in wisselwerking zijn. Vidi-laureaat Caspar Chorus liet zien dat mensen vaak keuzes maken waarvan ze hopen dat ze er zo min mogelijk spijt van krijgen. Chorus kwantificeerde dit spijtmodel en inmiddels wordt het wereldwijd toegepast, bijvoorbeeld voor het oplossen van mobiliteitsvraagstukken.

Leendert Hamoen gebruikt microscopie om individuele bacteriecellen tot in detail te bestuderen. Door hun werking te ontrafelen hoopt hij bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Hamoen: 'Hoewel iedereen het belang van nieuwe antibiotica onderschrijft – bacteriën worden resistent en de laatste nieuwe klasse van antibiotica stamt uit 1987 – wordt er door het bedrijfsleven relatief weinig geïnvesteerd in onderzoek naar antibiotica. Dit door de hoge kosten en de lage opbrengsten. Ruimte voor ontwikkeling dus.' Hamoen is Vici-laureaat en wordt gesteund door STW.

Floor van de Pavert startte een jaar geleden met twee medeoprichters het bedrijf Single Quantum. Haar advies voor wetenschappers: 'Maak je team compleet. Als je een goed idee hebt, zoek dan eerst iemand voor de zakelijke kant.' Van de Pavert vond partners en haar bedrijf werkt nu aan lichtdetectoren met supergeleidende chips die enkele fotonen kunnen meten. Nu nog vooral interessant voor de wetenschap, maar de interesse van de industrie begint te komen.

René Rozendal is procestechnoloog bij het bedrijf Paques. Dat ontwikkelt in samenwerking met Nederlandse universiteiten nieuwe systemen voor afvalwaterzuivering en de omzetting van afvalwater naar biogas. Daarvoor maakt Paques onder andere gebruik van de door NWO-Spinozalaureaat Mike Jetten ontdekte stofwisselingsmechanismen van de anammox-bacterie. Het bedrijf stopt tien procent omzet in R&D, om zo grensverleggend te kunnen blijven.

Op het Binnenhof

Ondertussen werd het publiek op het Binnenhof warm gemaakt voor vernieuwing met spannende hapjes – waaronder een eetbaar Ted-plantenlogo, drankjes, een indrukwekkend decor en nog indrukwekkendere gasten. In het bijzijn van prins Willem Alexander en prinses Máxima gaven tien sprekers – per topsector één – hun gedachten en ideeën bloot. De ideeën varieerden van robots voor nauwkeurige oogchirurgie, goedkope mobiele waterputten, de mobiele 'app' Layar voor in de klas, tot energie uit eb en vloed, de beloftes van afvalwater, IT-innovatie om de wereldhandel te stimuleren, eendenkroos als veevoer, en een elektronische neus om ziektes als tuberculose en astma snel, gemakkelijk en goedkoop te diagnosticeren.

Snelle samenwerking

Die elektronische nanoneus, ontwikkeld door Niki Fens, bleek later die middag voor aardig wat inspiratie te hebben gezorgd. Het programma werd afgesloten met een oproep aan het publiek om hun bijdrage te leveren aan de gepresenteerde ideeën. Dave Blank, wetenschappelijk directeur van Mesa+, het onderzoeksinstituut voor nanotechnologie, bleek in de tussentijd te zijn ge-sms't door NWO-Spinozalaureaat Albert van den Berg, expert op het gebied van labs-on-a-chip, die thuis live mee keek. Een afspraak met Niki Fens om haar techniek door te ontwikkelen was snel gepland.

'Funny flies'

Zowel op het Binnenhof, als bij NWO en op het internet maakten de presentaties veel reacties los. TEDxBinnenhof was 'trending topic' op twitter. Dat kwam onder andere door Allard van Hoeken die zijn idee voor energiewinning uit getijdenstroming kwam presenteren. Hij sloot af met een klein exposé over 'funny flies': 'Als vliegen eten vinden, "roepen" zij de rest van de kolonie. Het gros komt snel aangevlogen, maar een paar niet. Die vliegen zelfs weg. Dit zijn de "funny flies" – geprogrammeerd om nieuw voedsel te vinden, op plekken waar de rest niet kijkt. Zodat er op de lange termijn weer te eten is en de kolonie kan overleven.' De 'funny flies' konden rekenen op veel steun vanuit de zaal, op het Binnenhof en bij NWO.

Gemist?

De presentaties van TEDxBinnenhof en die van de simulcast van NWO zijn online te bekijken.

De opnames van de simulcast zijn te zien op het YouTube-kanaal van NWO.

Voor de TEDxBinnenhof-presentaties: http://tedxbinnenhof.com.