Lowlands University

Pioniers van de wetenschap op Lowlands Festival

Tijdens het Lowlandsfestival kunnen leergierige bezoekers via Lowlands University hun hart ophalen bij colleges van verschillende vooraanstaande wetenschappers. De professor als popster! Van 2011 tot en met 2013 was NWO hoofdpartner van Lowlands University.

Bekijk de colleges van afgelopen jaren op YouTube. In de special reports geven de hoogleraren een kijkje achter de schermen: hoe is het om als hoogleraar een college op Lowlands te geven? Op Wetenschap24 vind je meer informatie over de sprekers en de onderwerpen, en de verslagen van de colleges van Lowlands University.

Henk Barendregt - De vrije wil van ons brein

Henk Barendregt over de vrije wil van ons brein

Henk Barendregt opereert op het grensvlak van wiskunde, logica en informatica. De resultaten van zijn onderzoek zijn niet alleen van theoretisch belang voor de informatica, maar ook voor de ontwikkeling van nieuwe software die de betrouwbaarheid van computersystemen verhogen. Tijdens zijn college op Lowlands 2013 verklaart Barendregt ook welke exacte formules de werking van onze hersenen beschrijven als het gaat om onze vrije wil. NWO-Spinozalaureaat Barendregt is hoogleraar in de grondslagen van de wiskunde en informatica en gezaghebbend onderzoeker op het gebied van de wiskundige programmeertaal de Lambda Calculus.

 

Albert van den Berg - Nanotechnologie: making of lab on a chip

 

Albert van den Berg - Nanotechnologie: making of lab on a chip

Een compleet lab op een chip; science fiction? Niet voor nanotechnoloog Albert van den Berg, hoogleraar sensorsystemen voor biomedische en milieutoepassingen. Hij maakte een minilaboratorium niet groter dan je simkaart. Nanodeeltjes kunnen medicijnen en therapieën sterk verbeteren en met die superkleine wegwerplaboratoria kan iedereen in de toekomst zelf zijn gezondheid in de gaten houden. Hoe dan? Met zijn nanopil bijvoorbeeld, die hij nu ontwikkelt. Albert van den Berg brengt je de ins en outs van de nanotechnologie bij tijdens zijn college op Lowlands 2012. Van den Berg ontving in 2009 de NWO-Spinozapremie.

 

Jan Hoeijmakers - Lang leve onze genen, DNA-schade & veroudering

Jan Hoeijmakers - Lang leve onze genen, DNA-schade & veroudering

We leven steeds langer, maar die extra jaren kennen ook hun keerzijde: Alzheimer, kanker, hart- en vaatziekten en diabetes stijgen net zo hard mee. Maar waardoor wordt veroudering nu eigenlijk veroorzaakt? Hoogleraar moleculaire genetica Jan Hoeijmakers spreekt tijdens Lowlands 2011 over beschadigingen aan het DNA, onze erfelijke eigenschappen en de strijd tegen het verval. Hoeijmakers ontving de NWO-Spinozapremie in 1998.

 

Leo Kouwenhoven - Ontdekking van het majoranadeeltje 

Leo Kouwenhoven over de ontdekking van het majoranadeeltje

Hoogleraar kwantumtransport Leo Kouwenhoven heeft recent het bestaan van het Majoranadeeltje aangetoond. De vondst van het deeltje dat tegelijkertijd ook zijn eigen anti-deeltje is, kan de basis vormen voor de kwantumcomputer. Deze computer zou dan niet met enen en nullen rekenen, zoals nu gebeurt, maar in plaats daarvan met alle potentiële waarden tussen één en nul, waardoor veel meer rekenkracht ontstaat. Spinozalaureaat en FOM-focusgroepleider Kouwenhoven legt op Lowlands 2013 uit hoe de wereld van donkere materie, kwantumfysica en zwevende deeltjes eruit ziet.

Bekijk ook:

 

Christine Mummery - Hartjes kweken uit stamcellen

Christine Mummery over 'Hartjes kweken uit stamcellen'

Stamceltherapie, waarbij 'kapotte' cellen in ons lichaam worden vervangen door nieuwe, lijkt een belofte te zijn voor het genezen van allerlei ziektes. Hoogleraar ontwikkelingsbiologie en Vici-laureaat Christine Mummery verricht baanbrekend onderzoek naar het opkweken van stamcellen in kloppende hartcellen. Mummery laat tijdens haar college op Lowlands 2013 zien hoe zij probeert stukjes menselijk hart te kweken. Niet voor transplantatie, maar voor het testen van medicijnen en onderzoek naar (aanleg van) hartaandoeningen. In 2013 ontving zij een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro.

Lex Schrijver - Algoritmiek en het handelsreizigersdilemma 

 

College 'Algoritmiek en het handelsreizigersdilemma’ (YouTube)

Hoe kom je zo snel mogelijk van de Alpha naar de Charlie en kan je onderweg nog een patatje pakken en een biertje halen, zonder dat je je vrienden kwijtraakt? Wiskundige Lex Schrijver vertelt tijdens zijn college op Lowlands 2012 over het ontwerpen van algoritmen voor het klassieke handelsreizigerdilemma. Wie dit 'Millennium Prize Problem' oplost, krijgt $1.000.000,-. Hij begint simpel: met de inrichting van ons spoornetwerk en de verdeling van etherfrequenties. Schrijver ontving in 2005 de NWO-Spinozapremie.


Nico van Straalen - Evolutie van de naakte aap

College ‘Evolutie van de naakte aap’ op YouTube

De evolutie van een naakte aap. Ik Lowlander, Jij Jane. Door de genomicsrevolutie weten we dat iedereen een beetje Neanderthaler cadeau heeft gekregen. Een grote stap in de evolutie, een kleine stap in ons DNA. Maar hebben we daarmee het wezen van de mens te pakken? En waarom is de mens eigenlijk naakt? Hoogleraar dierecologie en evolutiebioloog Nico van Straalen vertelt alles over zijn zoektocht naar het wezen van de mens tijdens zijn college op Lowlands 2012. Prof. dr. Nico van Straalen is lid van het gebiedsbestuur NWO-Aard- en Levenswetenschappen.

Dick Swaab - Seksuele differentiatie van onze hersenen

Het verhaal van Dick Swaab begint in de baarmoeder, waar de hersenen gevormd worden op een manier die bepalend is voor de rest van je leven. De basis van al onze gedragingen ligt in de eerste plaats in onze hersenen, aldus Swaab. Wij zijn ons brein! Tijdens zijn college op Lowlands 2011 vertelt hij alles over de seksuele differentiatie van onze hersenen. Dick Swaab is emeritus hoogleraar neurobiologie en vooral bekend geworden door zijn onderzoek en ontdekkingen op het gebied van de hersen-anatomie en -fysiologie, met name de invloed die allerlei hormonale en (bio)chemische factoren al in de baarmoeder op de hersenontwikkeling hebben.

Erik Verlinde - Kwantummechanica en de bouwstenen van het heelal

College ‘Kwantummechanica en de bouwstenen van het heelal’ op YouTube

Zwaartekracht naar beneden halen is voor Erik Verlinde een 'piece of cake'. Zonder problemen laat hij de wetenschap op zijn grondvesten schudden als hij Newton en Einstein tegenspreekt en beweert dat zwaartekracht geen fundamentele kracht is. De bouwstenen van het heelal, de zwaartekracht, de snaartheorie, de kwantummechanica... deze NWO-Spinozalaureaat is van alle markten thuis! Hoogleraar theoretische fysica Erik Verlinde ontving in 2011 de NWO-Spinozapremie.

 

Rens Waters - A Star is Born 

college ‘A Star is Born’ op YouTube

Sinds het begin van het onderzoek naar de ruimte probeert de mens antwoorden te vinden op de belangrijke vraagstukken over ons bestaan. Rens Waters gaat in op belangrijke vraagstukken over ons bestaan. Hoe ontstaan planeten? Is er water buiten de aarde? En hoe vormen sterrenstelsels zich? Hoogleraar sterrenkunde Rens Waters neemt het publiek tijdens Lowlands 2011 mee op een visuele tour door het heelal. Rens Waters is sterrenkundige en wetenschappelijk directeur van SRON Netherlands Institute for Space Research.

Meer informatie


Beeld: YouTube/Coolpolitics/Lowlands

Contact

Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Communicatie, via +31 (0)70 344 07 29 of mail naar: