Bessensap filmwedstrijd

Omdat bewegend beeld een steeds belangrijkere rol gaat spelen in educatie, informatievoorziening, actualiteit en social media, willen we graag iets doen met de verfilming van wetenschap. Daarom organiseerde NWO dit jaar haar eerste Bessensap filmwedstrijd.

Maar liefst 40 onderzoekers hebben een filmidee ingezonden voor de verfilming/animatie van een onderzoeksresultaat, een onderzoeksmethode of een onderzoeksapparaat. Vijf gelukkige onderzoekers zijn samen met een filmmaker/animator aan de slag gegaan om een film van vijf minuten te maken. De resultaten werden vertoond tijdens Bessensap 2013. Hieronder de resultaten op een rijtje. Ieder filmpje mag na Bessensap door de onderzoeker, filmmaker en NWO gebruikt worden voor eigen doeleinden (niet-commercieel). Bekijk op YouTube de vijf winnende films.

 

The happiness of Turkish immigrants – Devrim Dumludag (UM) & Robert Sluijs (Hardzout)

Illustratie The happiness of Turkish immigrants (Devrim Dumludag)

Devrim Dumludag, Özge Gökdemir and Marteen Vendrik from Maastricht University are studying the happiness of Turkish immigrants in the Netherlands. Although the Netherlands is one of the happiest countries in the world, Turkish immigrants are the least happy group in the Netherlands. The issue becomes interesting as economic theory argues that economic wellbeing brings happiness as well. Certainly this is not the case for Turkish immigrants which are doing well in economic terms. Why are Turkish immigrants the least happy minority group in the Netherlands?

Devrim Dumludag, (Ph.D.), Visiting Researcher, Maastricht University & Marmara University, Özge Gökdemir, (Ph.D.), Visiting Researcher, Maastricht University & Istanbul University, Maarten Vendrik (Ph.D.), Maastricht University

HardZout is een videoproductie bedrijf uit Amsterdam. Ze zijn gespecialiseerd in het creëren van allerlei soorten video content om o.a. op websites te plaatsen, in presentaties te verwerken, tijdens evenementen uit te zenden etc. Vanaf de eerste brainstormsessie tot aan de Final versie zette HardZout alles op alles met als enige doel: een tevreden lach op het gezicht van de opdrachtgever.

Bekijk 'The happiness of Turkish immigrants' op YouTube

 

Wiskunde in de gouden eeuw - Arjen Dijkstra (RUG) & Stichting BeeldBepalend

Illustratie Wiskunde in de Gouden Eeuw (Arjen Dijkstra)

Arjen Dijkstra is een historicus die voor zijn proefschrift op zoek ging naar de wiskunde van de gouden eeuw. Als echte Fries kon Arjen zijn hart ophalen in dit onderzoek waar hij de 17e eeuw opzocht in het idyllische Friese stadje Franeker. In die tijd stond daar een universiteit waar het gonsde van de wiskunde. Arjen neemt ons mee terug in de tijd waar hij laat zien dat ook wiskunde uiteindelijk gewoon mensenwerk is en door de cultuur bepaald. Wat we vandaag de dag wiskunde noemen is niet hetzelfde als de wiskunde van enkele honderden jaren terug.

Stichting BeeldBepalend stimuleert een bewuste blik te werpen op de eigen leefomgeving en doet dit met onafhankelijke productie van film- en televisieprojecten. Filmmaker René de Boer, vormgeefster Harma Makken en wetenschapscommunicatoren Bastiaan de Groot en Marloes ten Kate zijn Arjen Dijkstra gaan volgen terug in de tijd van de 17e eeuw. Samen met Gijs van Veldhuizen voor de muziek, Arno Cupédo voor kleurcorrectie en Yoran Staas voor inhoudelijke input is deze korte film tot stand gekomen.

Bekijk 'Wiskunde in de gouden eeuw' op YouTube

Blauw Bloed - Frank Sleutels (EMC) & Teresa van Twuijver

Illustratie Blauw Bloed (Frank Sleutels)

DNA-profilering maakt het mogelijk om iemands kans op ziekten in te schatten. De risico's op en gevolgen van erfelijke belasting zijn te minimaliseren, te vermijden en zelfs te voorkomen. Frank Sleutels ziet het DNA-profiel daarom als een soort Google-maps: iemands unieke DNA-code kan dienen als een routeplanner voor zijn of haar meest optimale levensweg, mits de juiste keuzes worden gemaakt. Een geïnformeerd mens telt voor twee, vindt hij. Hij verwacht dat DNA-profilering een sociaal-maatschappelijke revolutie zal veroorzaken, niet alleen in het voorkomen en genezen van aandoeningen, maar ook bij het creëren van ‘gewenste erfelijkheid’ (selectie en modificatie) en het vaststellen en achterhalen van identiteit (biologisch Burgerservicenummer). Dit maakt DNA-profilering uiterst politiek relevant. De film Blauw Bloed stelt dat ook een geïnformeerde samenleving belangrijk is.

Frank Sleutels is als gepromoveerd geneticus en wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan de afdeling Biomics van het Erasmus Medisch Centrum. Daar genereren en analyseren zij DNA-profielen.

Teresa van Twuijver is mediakunstenaar, journalist en social designer.

Bekijk 'Blauw bloed' op YouTube

Honderd punten voor de alvleesklier! - Esther Barsom (AMC) & Bruno van Wayenburg

Illustratie The Magic Mirror (Esther Barsom)

Met de Magic Mirror kunnen studenten rechtstreeks door hun eigen lichaam heen kijken. Een Microsoft Kinectbewegingsdetector detecteert de stand van het lichaam, en vervolgens worden anatomische beelden door middel van Augmented Reality over het lichaam geprojecteerd. Zo lijkt het of de student zijn eigen skelet of organen kan onderzoeken, zelfs als hij of zij beweegt of van plaats verandert. Het resultaat is een dynamische ontdekkingstocht door het eigen lichaam, die studenten kan helpen om zich anatomische kennis snel en speels eigen te maken. Promovenda Esther Barsom wil ook wetenschappelijk aantonen dat dat helpt bij het studeren, en bovendien wil ze de zoektocht nog spannender maken door er een game van te maken. Honderd punten voor de alvleesklier! Samen met Bruno van Wayenburg maakte ze er een filmpje over.

Esther Barsom is vierdejaars honours-geneeskundestudent aan de UvA/AMC. Zij is in het bijzonder geïnteresseerd in serious gaming in de chirurgie, en hoopt daar binnenkort op te promoveren.

Bruno van Wayenburg is natuurkundige en wetenschapsjournalist voor onder andere NRC Handelsblad, KIJK, en New Scientist.nl, en maakt daarnaast korte handgetekende animatiefilmpjes over wetenschap op wetenschap101.nl.

Bekijk 'Honderd punten voor de alvleesklier' op YouTube

In kaart brengen van vaatwanden met ultrageluid - Richard Lopata (TU Eindhoven) & Frits van Otterdijk (LutraMedia)

In kaart brengen van vaatwanden met ultrageluid - (Richard Lopata)

Vaatwanden kunnen zowel verwijden als vernauwen. Bij een verwijde buikslagader kan dit leiden tot een levensbedreigende bloeding. In een vernauwde ader kan een bloedprop ontstaan die mogelijk tot hersen- of hartinfarct leidt. Een ingreep is niet zonder risico en blijkt vaak achteraf onnodig. De Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelt technieken waarbij zonder operatie de vaatwand in kaart wordt gebracht. Voornamelijk met ultrageluid. Om te luisteren, te kijken en aan de vaatwand te voelen. Ultrageluid vervangt naalden, straling en ellenlang onderzoek met een MR-tunnel. Ultrageluid is een goedkope methode om vast te stellen of een vaatwand nog mee kan, of een ingreep nodig is.

Dr. ir. Richard Lopata is werkzaam als universitair docent aan de faculteit Biomedische Technologie van de TU/e. Hij is een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van functioneel ultrageluid, toegespitst op hart, vaten en spieren. Behalve meerdere internationale prestigieuze prijzen, ontving hij in 2011 een VENI-subsidie voor zijn onderzoek naar aneurysma's.

Frits van Otterdijk is filmmaker en journalist. Na het Eindhovens Dagblad, De Limburger en het ANP is hij voor zichzelf begonnen met het productiebedrijf LutraMedia. Hij filmt en schrijft voor uiteenlopende opdrachtgevers, onder andere Omroep Brabant en universiteitsblad Cursor (TU/e).

Bekijk 'In kaart brengen vaatwanden met ultrageluid' op YouTube. Wegens copyrightrechten zijn delen van de film onherkenbaar gemaakt. Wilt u de film in zijn geheel zien, neemt u dan contact op met NWO (Bessensap@nwo.nl).