Academische Jaarprijs

2005-2013

De academische Jaarprijs werd van 2005 tot en met 2013 uitgereikt aan het team met het beste plan om wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht van een groot publiek te brengen.

Het winnende team van de Academische Jaarprijs 2013

2013: 100.000 euro naar 'Vogel het uit'

In de Winkel van Sinkel in Utrecht heeft Team Shamoun Baranes met ‘Vogel het uit’ van Universiteit van Amsterdam woensdagavond de Academische Jaarprijs 2013 in ontvangst genomen. Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Sander Dekker reikte de prijs van 100.000 euro uit aan Judy Shamoun-Baranes, teamcaptain van het winnende team. De NWQ Publieksprijs was voor Team Steenbergen van Universiteit Twente. Voor de finale van de achtste editie van de Academische Jaarprijs waren drie teams genomineerd.

Winnaar hoofdprijs

De 100.000 euro van de Academische Jaarprijs gebruikt team Shamoun-Baranes om hun project 'Vogel het uit' te financieren. "Het is echt fantastisch om deze prijs te winnen. We hebben er heel hard voor gewerkt en we hebben veel zin om te beginnen. Met het geld gaan we meteen aan de slag om onze app en onze website op te bouwen zodat mensen kunnen meewerken aan ons onderzoek", aldus teamcaptain Judy Shamoun-Baranes.

Het team van Judy Shamoun Baranes heeft een GPS-rugzakje ontwikkeld, een zogenaamde logger, waarmee ze van minuut tot minuut het doen en laten van een individuele vogel kunnen volgen. De logger registreert continu de plaats en het gedrag van de vogel.

Het doel van het project is om belangstelling op te wekken voor het gedrag van vogels en de wijze waarop zij op hun omgeving reageren. Het team wil haar publiek enthousiasmeren door ze mee te laten kijken naar het wonderlijke leven van vogels en ze motiveren om als veldmedewerker een bijdrage te leveren aan hun onderzoek.