Science Café Den Haag

Duik op 5 juli in de wereld van Space

NWO organiseert in 2018 vier Science Cafés in samenwerking met TU Delft, Universiteit Leiden, het samenwerkingsverband Leiden-Delft-Erasmus, Gemeente Den Haag en Studium Generale Delft en Leiden. Dankzij deze samenwerking kan er geput worden uit een brede poule van actuele onderwerpen en topsprekers met diverse achtergronden. Ga tijdens het tweede Science Café op donderdag 5 juli met bevlogen wetenschappers in gesprek over het thema Space.

Datum en locatie

  • Datum: donderdag 5 juli 2018
  • Tijdstip: 20:00-21:15 met aansluitend een borrel
  • Locatie: Centrale Bibliotheek, Studio B, Spui 68, Den Haag

Aanmelden

De toegang is gratis, iedereen is welkom, maar wel even aanmelden vooraf.


Programma

Science Café Space

Tanja Masson-Zwaan (Universiteit Leiden) | Onder welke wet val je eigenlijk als ruimtetoerist, satellieteigenaar of ruimtemijnbouwer?

Tanja Masson-Zwaan van de Universiteit Leiden

Je hebt het je misschien nog nooit eerder afgevraagd: welk recht geldt er in de ruimte? 
Deze vraag is nog niet zo makkelijk te beantwoorden, ook al bestaat er zoiets als internationaal ruimterecht en zelfs een Nederlandse ruimtevaartwet. 
Tanja Masson-Zwaan (Universiteit Leiden) weet alles van ruimterecht en bespreekt tijdens het Science Café drie actuele en spannende ruimterechtkwesties. Als jij een toeristische trip maakt naar de ruimte, ben jij dan net als een astronaut een “gezant der mensheid” of gewoon een ordinaire passagier? Als twee satellieten op elkaar botsen, wie is dan verantwoordelijk voor het ruimtepuin dat ontstaat? En tot slot: wat doen we met ruimtemijnbouwbedrijven die kostbare metalen willen winnen uit de vele miljoenen gesteenten in de ruimte? 

Jochen Landgraf (SRON) | Kun jij dankzij satellieten binnenkort checken welke landen de Klimaatdoelen gaan halen?

 

Jochen Landgraf van SRON

Op 13 oktober 2017 werd een splinternieuwe satelliet gelanceerd: “Tropomi”.  Met behulp van die satelliet kan nu ontzettend nauwkeurig in beeld gebracht waar welke luchtvervuiling zit. Misschien leidt dat in de toekomst wel tot een app op je telefoon waarmee je kunt voorspellen wat er allemaal in de lucht hangt vandaag. Tropomi kan ons ook een beter inzicht gaan geven in klimaatverandering, al blijft het lastig om broeikasgassen in kaart te brengen. 

De missie van Jochen Landgraf (SRON) is om ervoor te zorgen dat een satelliet zo goed mogelijk in staat is om onze wetenschappelijke vragen hier op aarde te kunnen beantwoorden én hij wil het gebruik van de data van deze satelliet bij wetenschappers stimuleren. 

Angelo Vermeulen (TU Delft) | Wat eet je als je straks op Mars woont? 

Angelo Vermeulen van TU Delft

Stel, we gaan ons voor langere tijd vestigen op Mars. Wat eten we daar dan? En hoe komen eraan? Natuurlijk kunnen we een beperkte voorraad voedsel zelf meenemen, maar op den duur zul je ook eten op Mars moeten verbouwen. Hoe doen we dat? En hoe voedzaam is dat eten dan? Tijdens het Science Café bespreekt Angelo Vermeulen - van huis uit bioloog - welke uitdagingen komen kijken op het gebied van voeding in de ruimte. En hij kan het weten, want hij leidde in 2013 een vier maanden durende nagebootst verblijf op Mars, waarbij NASA wilde onderzoeken hoe ruimtevoeding verbeterd kon worden. Daarnaast werkt Angelo ook samen met een onderzoeksgroep bij ESA die een "regeneratief ecosysteem" ontwikkelt dat afvalstoffen van de mens weer omzet in eetbare gewassen. 

Ontmoetingsplek voor wetenschap

Science Café Den Haag is dé ontmoetingsplek voor het publiek om in contact te komen met wetenschappers. Deze avond zijn er geen collegebanken, geen monologen, geen gladde presentaties, maar wetenschappers die spreken over hun passie en hierover in gesprek gaan met het publiek. De avond wordt gepresenteerd door wetenschapsjournalist Eveline van Rijswijk. Eveline is ook bekend van het programma Universiteit van Nederland en ze presenteert het radioprogramma ‘Focus’ bij de NTR. Zij zorgt ervoor dat de avond in een ontspannen atmosfeer plaatsvindt en dat iedereen in de gelegenheid is om vragen te stellen en de discussie aan te gaan.

Preview Science Café 2018

Na de eerste Science Cafés over Cybersecurity en over Space, volgen in het najaar twee bijeenkomsten over de thema’s Toekomst en Circulaire Economie.

Meer informatie