Science Café Den Haag

Duik op 24 april in de wereld van Cybersecurity

NWO organiseert in 2018 vier Science Cafés in samenwerking met TU Delft, Universiteit Leiden, het samenwerkingsverband Leiden-Delft-Erasmus, Gemeente Den Haag en Studium Generale Delft en Leiden. Dankzij deze samenwerking kan er geput worden uit een brede poule van actuele onderwerpen en topsprekers met diverse achtergronden. Ga tijdens het eerste Science Café op dinsdag 24 april met bevlogen wetenschappers in gesprek over Cybersecurity.

Een samenleving zonder internet is nog nauwelijks denkbaar. Onze toenemende afhankelijkheid van ICT maakt de samenleving en de economie kwetsbaar, omdat bijna al onze systemen te hacken zijn. Tijdens het eerste Science Café gaan de sprekers in op vragen als 'Hoe zorgen we ervoor dat digitale netwerken die van levensbelang zijn minder kwetsbaar worden?' of 'Hoe opereren cybercriminelen?' en 'Hoe wordt hier geld verdiend?'.

Datum en locatie

  • Datum: dinsdag 24 april 2018
  • Tijdstip: 20:00-21:15 met aansluitend een borrel
  • Locatie: Universiteit Leiden, Campus Den Haag, Wijnhaven gebouw, Turfmarkt 99, Den Haag.

Aanmelden

De toegang is gratis, iedereen is welkom, maar wel even aanmelden vooraf.


Programma

De vele gezichten van cybercrime

Bibi van den Berg | Het toekomstige probleem van cybersecurity
 

Bibi van den Berg van de Universiteit Leiden

Wat is nu het grootste probleem van cybercrime? Bibi van den Berg (Universiteit Leiden) duikt in de kritieke infrastructuur die ons leven mogelijk maakt, zonder dat we het doorhebben. Een energiecentrale maar ook waterzuivering zijn slechts voorbeelden van systemen die te hacken zijn. Volgens Bibi is er een nieuwe ontwikkeling gaande waarover we ons zorgen moeten gaan maken.

Rolf van Wegberg | Digitaal geld verdienen

 

Rolf van Wegberg

Het dark web is een ondergrondse digitale marktplaats waar de gekste dingen te verkrijgen zijn. Maar dat is niet de enige manier om geld te verdienen. Cybercriminelen installeren ransomware op computers om vervolgens losgeld te eisen. Met deze lucratieve zaakjes kan veel geld verdiend worden. Rolf van Wegberg (TU Delft & TNO) kan je vertellen waaraan cybercriminelen nu echt het meeste geld verdienen.

Rutger Leukfeldt | Wie zijn cybercriminelen?

Rutger Leukfeldt

Cybercriminelen handelen bijna nooit alleen. Er bestaan omvangrijke digitale criminele netwerken. Maar hoe zien die eruit? Doen de ‘gewone’ boeven ook aan cybercriminaliteit? Rutger Leukfeldt (NSCR) neemt je mee in de digitale onderwereld. Hij reconstrueerde op basis van grootschalige rechercheonderzoeken maar liefst veertig netwerken wereldwijd.

Ontmoetingsplek voor wetenschap

Science Café Den Haag is dé ontmoetingsplek voor het publiek om in contact te komen met wetenschappers. Deze avond zijn er geen collegebanken, geen monologen, geen gladde presentaties, maar wetenschappers die spreken over hun passie en hierover in gesprek gaan met het publiek. De avond wordt gepresenteerd door wetenschapsjournalist Eveline van Rijswijk. Eveline is ook bekend van het programma Universiteit van Nederland en ze presenteert het radioprogramma ‘Focus’ bij de NTR. Zij zorgt ervoor dat de avond in een ontspannen atmosfeer plaatsvindt en dat iedereen in de gelegenheid is om vragen te stellen en de discussie aan te gaan.

Preview Science Café 2018

Na de eerste Science Café over Cybersecurity, volgt een tweede in juli over Space in het kader van Sizzling Summer of Space en in het najaar worden twee bijeenkomst georganiseerd over de thema’s Toekomst en Circulaire Economie.

Meer informatie