De Nationale Wetenschapsquiz

De Nationale Wetenschapsquiz is een jaarlijks terugkerend televisieprogramma waarin teams tegen elkaar strijden door het beantwoorden van wetenschappelijke vragen. De quiz wordt georganiseerd door de VPRO en NWO. De uitzending is eind december 2018.

Bedenk een vraag!

NWO en VPRO dagen wetenschappers uit om vragen te bedenken voor de 25e Nationale Wetenschapsquiz. We zijn op zoek naar vragen uit alle wetenschapsgebieden, die een leuke mix vormen van wetenschap en alledaagse kwesties. Maar we zoeken nu vooral naar goede alfa- en gammavragen voor de quiz. Doe mee en stuur ons de volgende informatie:

  • Formuleer een zo compact mogelijke niet googlebare vraag. De vraag moet beredeneerbaar zijn, dus geen weetje of een enkel feitje. De vraag mag maar één wetenschappelijk correct antwoord hebben waarover geen discussie of controverse bestaat.
  • Geef een korte heldere uitleg van het antwoord.
  • Doe een suggestie om dit antwoord in de studio toe te lichten door middel van een, door onze presentatoren uit te voeren, bijzondere demonstratie of een spectaculair experiment. Die experimenten hoeven niet in de studio worden opgenomen. We kunnen in sommige gevallen ook ter plaatse opnames maken.

Wanneer uw vraag geselecteerd wordt, zal de redactie samen met u de vraag, de antwoorden, de uitleg en de demonstratie verder uitwerken en ‘fijnslijpen’. 

Dus heeft u een goede vraag uit de alfa- of gammahoek, reageert u vooral! Zend uw vraag vóór 31 augustus naar de redactie van de Nationale Wetenschapsquiz: nwq@vpro.nl. Wij laten u vóór 15 september weten of we uw vraag verder willen uitwerken. De bedenkers van de gekozen vragen worden uiteraard uitgenodigd voor het bijwonen van de opnames van de quiz eind november en zullen in de uitzending worden vermeld.

Contact

Mocht u vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op met Harmke Dohle  via quiz@nwo.nl.

Lees meer over de winnaars in 2017


Over de Nationale Wetenschapsquiz 2017

Kijk snel naar de vragen en antwoorden

In de strijd om de beste antwoorden op wetenschappelijke vraagstukken vormde cabaretier Jasper van Kuijk een gelegenheidsduo met neurowetenschapper Barbara Braams, dichter Ellen Deckwitz met chemicus Marleen Kamperman en kunstenaar/filosoof Koert van Mensvoort met aardwetenschapper Lennart de Groot.

De quiz wordt elk jaar georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de VPRO.

Presentatoren Ionica Smeets en Pieter Hulst. Beeld: Robert LagendijkPresentatoren Ionica Smeets en Pieter Hulst. Beeld: Robert Lagendijk

Over de kandidaten

Jasper van Kuijk (1976) is cabaretier en columnist, maar ook universitair docent gebruiksgerichte innovatie aan de TU Delft. In zijn voorstellingen verkent hij thema’s als marktwerking en polarisatie. En in zijn columns in De Volkskrant fileert hij denkfouten in hedendaags ontwerpen.

Barbara Braams (1986) richt haar onderzoek op risicogedrag van pubers, de invloed van hun vrienden op dat gedrag en de ontwikkeling van hun hersenen.

Ellen Deckwitz (1989) is schrijver, columnist en bovenal dichter. Ze won vele poetry slams en is auteur van het onvolprezen boek: Zo word je een geweldige dichter!

Marleen Kamperman (1979) onderzoekt strategieën uit de natuur om die toe te kunnen passen bij het ontwikkelen van nieuwe materialen. Zo kijkt zij of de eigenschap die gekko’s in staat stelt om over het plafond te lopen, te vertalen is naar sterke tape die ook makkelijk loslaat.

Koert van Mensvoort (1974) is als kunstenaar, technoloog en filosoof werkzaam op het snijvlak van kunst en wetenschap. Hij concentreert zich op het concept ‘Next Nature’, ofwel technologie die zo vanzelfsprekend is dat het onze nieuwe natuur wordt.

Lennart de Groot (1984)bestudeert de recente geologische geschiedenis en ontwikkelde technieken om over de hele wereld veranderingen in het aardmagneetveld in kaart te brengen.