De Nationale Wetenschapsquiz

Wie wordt dit jaar het grootste talent, de slimste burger, de knapste kop van Nederland?

NWO en VPRO organiseren dit jaar voor de 25ste keer de Nationale Wetenschapsquiz. In dit televisieprogramma strijden teams tegen elkaar door het beantwoorden van wetenschappelijke vragen. Ook u kunt meedoen en kans maken op mooie prijzen.

Vanaf 7 december 2018 zijn de quizvragen bekend op onze site, antwoorden kunnen tot 21 december 2018 worden ingevuld. Of speel tijdens de uitzending mee via het tweede scherm, live.vpro.nl.

Kijk voor de antwoorden naar de Nationale Wetenschapsquiz op zaterdag 29 december a.s. om 20.20 uur op NPO 2. Presentatie is ook dit jaar weer in handen van Ionica Smeets en Pieter Hulst. De antwoorden met uitleg staan na afloop van de uitzending op onze site.

#NWQ18

Presentatoren Ionica Smeets en Pieter Hulst. Beeld: Robert LagendijkPresentatoren Ionica Smeets en Pieter Hulst. Beeld: Robert Lagendijk

Lees meer over de winnaars in 2017


Over de Nationale Wetenschapsquiz 2017

Kijk snel naar de vragen en antwoorden

In de strijd om de beste antwoorden op wetenschappelijke vraagstukken vormde cabaretier Jasper van Kuijk een gelegenheidsduo met neurowetenschapper Barbara Braams, dichter Ellen Deckwitz met chemicus Marleen Kamperman en kunstenaar/filosoof Koert van Mensvoort met aardwetenschapper Lennart de Groot.

De quiz wordt elk jaar georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de VPRO.

Presentatoren Ionica Smeets en Pieter Hulst. Beeld: Robert LagendijkPresentatoren Ionica Smeets en Pieter Hulst. Beeld: Robert Lagendijk

Over de kandidaten

Jasper van Kuijk (1976) is cabaretier en columnist, maar ook universitair docent gebruiksgerichte innovatie aan de TU Delft. In zijn voorstellingen verkent hij thema’s als marktwerking en polarisatie. En in zijn columns in De Volkskrant fileert hij denkfouten in hedendaags ontwerpen.

Barbara Braams (1986) richt haar onderzoek op risicogedrag van pubers, de invloed van hun vrienden op dat gedrag en de ontwikkeling van hun hersenen.

Ellen Deckwitz (1989) is schrijver, columnist en bovenal dichter. Ze won vele poetry slams en is auteur van het onvolprezen boek: Zo word je een geweldige dichter!

Marleen Kamperman (1979) onderzoekt strategieën uit de natuur om die toe te kunnen passen bij het ontwikkelen van nieuwe materialen. Zo kijkt zij of de eigenschap die gekko’s in staat stelt om over het plafond te lopen, te vertalen is naar sterke tape die ook makkelijk loslaat.

Koert van Mensvoort (1974) is als kunstenaar, technoloog en filosoof werkzaam op het snijvlak van kunst en wetenschap. Hij concentreert zich op het concept ‘Next Nature’, ofwel technologie die zo vanzelfsprekend is dat het onze nieuwe natuur wordt.

Lennart de Groot (1984)bestudeert de recente geologische geschiedenis en ontwikkelde technieken om over de hele wereld veranderingen in het aardmagneetveld in kaart te brengen.