De Nationale Wetenschapsquiz

Wie is de grootste bolleboos van Nederland?

Waarom plasten gevangenen over hun lakens als ze daarmee wilden ontsnappen? Wat is de reden dat het douchegordijn altijd tegen je aan plakt? Wat is duurzamer: kaas of worst? Na een spannende finale van de Nationale Wetenschapsquiz 2017 op tweede kerstdag mogen chemicus Marleen Kamperman en dichter Ellen Deckwitz zich de knapste koppen van Nederland noemen.

Kijk snel naar de vragen en antwoorden

 

Lees meer over de winnaars in 2017


Over de Nationale Wetenschapsquiz 2017

In de strijd om de beste antwoorden op wetenschappelijke vraagstukken vormde cabaretier Jasper van Kuijk een gelegenheidsduo met neurowetenschapper Barbara Braams, dichter Ellen Deckwitz met chemicus Marleen Kamperman en kunstenaar/filosoof Koert van Mensvoort met aardwetenschapper Lennart de Groot.

De quiz wordt elk jaar georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de VPRO.

Presentatoren Ionica Smeets en Pieter Hulst. Beeld: Robert LagendijkPresentatoren Ionica Smeets en Pieter Hulst. Beeld: Robert Lagendijk

Over de kandidaten

Jasper van Kuijk (1976) is cabaretier en columnist, maar ook universitair docent gebruiksgerichte innovatie aan de TU Delft. In zijn voorstellingen verkent hij thema’s als marktwerking en polarisatie. En in zijn columns in De Volkskrant fileert hij denkfouten in hedendaags ontwerpen.

Barbara Braams (1986) richt haar onderzoek op risicogedrag van pubers, de invloed van hun vrienden op dat gedrag en de ontwikkeling van hun hersenen.

Ellen Deckwitz (1989) is schrijver, columnist en bovenal dichter. Ze won vele poetry slams en is auteur van het onvolprezen boek: Zo word je een geweldige dichter!

Marleen Kamperman (1979) onderzoekt strategieën uit de natuur om die toe te kunnen passen bij het ontwikkelen van nieuwe materialen. Zo kijkt zij of de eigenschap die gekko’s in staat stelt om over het plafond te lopen, te vertalen is naar sterke tape die ook makkelijk loslaat.

Koert van Mensvoort (1974) is als kunstenaar, technoloog en filosoof werkzaam op het snijvlak van kunst en wetenschap. Hij concentreert zich op het concept ‘Next Nature’, ofwel technologie die zo vanzelfsprekend is dat het onze nieuwe natuur wordt.

Lennart de Groot (1984)bestudeert de recente geologische geschiedenis en ontwikkelde technieken om over de hele wereld veranderingen in het aardmagneetveld in kaart te brengen.