Nationale Wetenschapsquiz

Na een bloedstollende finale van de Nationale Wetenschapsquiz 2016 mogen fysicus Reinoud Lavrijsen en muzikante Frédérique Spigt zich de knapste koppen van Nederland noemen. Op eerste kerstdag streden drie duo’s van wetenschappers en dwarsdenkers om de felbegeerde titel onder leiding van de presentatoren Ionica Smeets en Pieter Hulst. De Nationale Wetenschapsquiz werd georganiseerd door de VPRO in samenwerking met NWO.

Quizwinnaars Frédérique Spigt enReinoud Lavrijsen met presentatoren Ionica Smeets en Pieter Hulst. Beeld: Robert LagendijkQuizwinnaars Frédérique Spigt enReinoud Lavrijsen met presentatoren Ionica Smeets en Pieter Hulst. Beeld: Robert Lagendijk

Publiekswinnaars

Ook het publiek kon deelnemen aan de Nationale Wetenschapsquiz. Vooraf door online de vragen te beantwoorden of tijdens de uitzending via het tweede scherm. Uit de publieksdeelnemers die alle vragen goed hadden, werden Sander Brugman, de groep van Pim Peeters en Klara Obbink als prijswinnaars getrokken. Sander Brugman uit Nijmegen wint een weekend Amsterdam voor twee personen met exclusieve rondleiding langs de restauratieateliers van het Rijksmuseum.

De groep Lucht- en Ruimtevaartstudenten uit Delft onder leiding van Pim Peeters en Jasper Tiemstra mag naar de tentoonstelling van T.rex in Town van Naturalis en krijgt een flitscollege over T.rex Trix van Paleontoloog Anne Schulp. De robotdinosaurus gaat naar Klara Obbink, die tijdens de uitzending live meespeelde via internet. De winnaar van de Nationale Wetenschapsquiz 2015, Martin van der Mark, speelde mee in de studio en bewees zich wederom door alle vragen juist te beantwoorden. Hij won hiermee een microscoop.

Iris Sommer bij de Nationale Wetenschapsquiz 2016. Beeld: Robert LagendijkIris Sommer bij de Nationale Wetenschapsquiz 2016. Beeld: Robert Lagendijk