Insight Out 2018

Connecting women in science

Op donderdag 27 september 2018 vindt Insight Out plaats, het netwerkevent voor vrouwen in de exacte en natuurwetenschappen. Het programma zal inspirerende verhalen, workshops en netwerkmogelijkheden bieden. Insight Out is hét event om inzichten te delen en de binding met collega-wetenschappers te versterken.

De registratie is geopend!

Programma

09.30 uur : Ontvangst
10.00 uur : Opening door dagvoorzitter Ans Hekkenberg
10.15 uur : Spreker Anna Watts
10.45 uur : Spreker Tinka Jacobs
11.30 uur : Paneldiscussie
12.30 uur : Lunch
13.30 uur : Workshops ronde 1
15.00 uur : Workshops ronde 2
16.00 uur : Spreker Rietje van Dam-Mieras
16:30 uur : Afsluiting en borrel
17.30 uur : Einde  

Dagvoorzitter:

Ans Hekkenberg (Fotocredit: Joost Weber/NWO)

Ans Hekkenberg
Ans Hekkenberg koos na haar studie natuur- en sterrenkunde voor een carrière in de wetenschapscommunicatie. Per 2 februari 2017 werkt zij als manager communicatie bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) te Amsterdam.

 

Sprekers:

Anna WattsAnna Watts

Anna Watts
Anna Watts is Universitair Hoofddocent Astrofysica aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt aan neutronensterren en de nieuwe generatie astronomische röntgensatellieten. Ze is een Vidi en ERC Starting Grant laureaat, moeder, migrant en redacteur van een wetenschappelijk tijdschrift.

Tinka JacobsTinka Jacobs

Tinka Jacobs
Tinka Jacobs is direct na haar studie Biomedische Technologie aan de TU Eindhoven (2000) gestart bij ASML op de afdeling Development & Engineering (D&E). Hier werd ze na tien jaar één van de eerste reliability architecten. In 2016 is ze begonnen als Reliability and Productivity System Engineer van een relatief nieuw product, genaamd Yieldstar. In deze rol stuurt ze honderden D&E-ers aan.

Rietje van Dam-MierasRietje van Dam-Mieras

Rietje van Dam-Mieras
Rietje van Dam-Mieras studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1976. In 1992 werd zij benoemd tot hoogleraar Natuurwetenschappen in het bijzonder Biochemie en Biotechnologie. Van 2007 tot haar emeritaat in 2013 was zij hoogleraar duurzame ontwikkeling en onderwijsvernieuwing bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden. Momenteel is zij lid van de directie van het TKI BioBased Economy.

Workshops:

Moniek Tromp Fotocredits: TU MunchenMoniek Tromp Fotocredits: TU Munchen

Workshop 1 | Mediatraining | Science on Air
“Waarom je in de media zou moeten willen optreden”
Trainer: Karin van den Boogaert i.s.m. Moniek Tromp
Een interview of een tweet kan je wetenschappelijke carrière maken of breken. Dat maakt een weloverwogen en grondig aangepakte media-strategie een must voor iedere wetenschapper. Deze interactieve workshop geeft een introductie in de wereld van massamedia en social media. Met aandacht voor het formuleren van je persoonlijke mediastrategie en hoe je proactief de juiste media kiest voor het verwezenlijken van je doelen.

Workshop 2 | Theater workshop | Stralia
“Wetenschappers in de spotlight”
Trainer: Dr. Maria Sovago
Netwerken, verbinden, samenwerken, dat doen wetenschappers iedere dag. In deze workshop leren we hierbij gebruik te maken van technieken uit het theater. Deze zullen je helpen om bijvoorbeeld beter te presenteren, te onderwijzen of te pitchen. Hard werken, maar je krijgt er meer zelfvertrouwen voor terug! Je leert hoe jouw ideeën meer impact creëren wanneer je deze deelt én bovenal leer je hoe je dit met plezier doet.

Workshop 3 | Samenwerken in consortia | Naturalis/Birch
“Samenwerking als sleutel voor succesvol wetenschappelijk werk”
Trainers: Maaike Romijn, Dolfine Kosters en Onno Bieleman
 Wetenschap zonder samenwerking is tegenwoordig haast ondenkbaar. Geen projectaanvraag gaat zonder. In deze workshop gaan we in op het fenomeen samenwerking. Meer in het bijzonder kijken we naar het werken in geformaliseerde verbanden van consortia. Wat is het? Wat zijn succesfactoren? Wat kunnen we leren van voorbeeldcases? Tegen welke vragen lopen jullie -deelnemers in de workshop – aan? En speelt diversiteit nog een rol in dit geheel?

Workshop 4 | Personal Branding | ElroyCOM Training
“Wees zichtbaar, wordt onthouden, wordt geselecteerd”
Trainer: Mark van der Zwan
Je carrière wordt niet alleen bepaald door je wetenschappelijke prestaties, maar ook door hoe je wordt gezien als professional en persoon. Personal branding biedt belangrijke handvatten om jezelf te presenteren op een manier die in lijn is met je carrière-strategie. In deze workshop bespreken we hoe je jezelf kunt presenteren door het inzetten van verschillende vormen van professionele communicatie, bijvoorbeeld in online netwerken en sociale media.

Workshop 5 | Connecting women in science | ElroyCOM Training
“Succesvolle wetenschappers gebruiken hun netwerken goed”
Trainer: Paulien Weikamp
Vrouwen in de wetenschap hebben profijt van verbinding met andere vrouwelijke wetenschappers. Ze begrijpen elkaar en kunnen elkaar helpen. In deze workshop ga je actief oefenen met netwerkgesprekken door contact te leggen met andere deelnemers. Je leert hoe  om te gaan met potentiële wetenschappelijke vrienden door te oefenen hoe je contact kunt leggen, door ideeën en ervaringen uit te wisselen en door afspraken te maken over hoe je elkaar gaat helpen.

Registreren

De registratie is geopend! Meld je hier voor 11 september aan.
Vanaf eind augustus is het ook mogelijk je in te schrijven voor de workshops.
De voertaal van het event is Engels.

Locatie

Insight Out vindt plaats in De Veerensmederij in Amersfoort.
De Veerensmederij ligt centraal in Amersfoort, op loopafstand van station Amersfoort Centraal. Ook per auto is de locatie goed bereikbaar, door de nabijheid van snelwegen A1 en A28. Er is ruime, gratis parkeergelegenheid op eigen terrein.

Per trein

Verlaat station Amersfoort Centraal via de achteruitgang (noordzijde) en ga linksaf. Neem het voetpad tussen de P+R van Q-park en volg het spoor. Blijf de weg volgen, langs de Rijtuigenloods, tot aan H+N+S Landschapsarchitecten. Loop hier de steeg in langs H+N+S. Na 100 meter ziet u de entree van de Veerensmederij recht voor u. Het is ongeveer 10 minuten lopen.

Met de auto

Download de routebeschrijving of gebruik 'Soesterweg 310F in Amersfoort' of '3812 GZ' als navigatieadres en volg de aanwijzingen van uw navigatiesysteem. Bij de entree van de Wagenwerkplaats vindt u bewegwijzering richting De Veerensmederij.