Eurekaprijs

Eurekaprijs

Met de Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie bundelen NWO en de KNAW sinds 2012 hun krachten voor het bevorderen van betrokkenheid bij en toegankelijkheid van wetenschappelijke kennis en inzichten voor een breed publiek.

illustratie Eurekaprijs

De Eurekaprijs wordt vanaf 2015 tweejaarlijks uitgereikt en omvat twee geldprijzen van 15.000 euro. De prijs is de opvolger van de NWO Eurekaprijzen en de KNAW Van Walree Prijs. De Eurekaprijs wordt meegefinancierd door het Van Walree Fonds. 

Nominatie en uitreiking 2015

De Eurekaprijs 2015 gaat naar de makers van de documentaire ‘Ik ben Alice’ en naar de oprichters van de Universiteit van Nederland. Zij krijgen de prijs voor hun bijzondere bijdrage aan het vergroten van de kennis en betrokkenheid van een breed publiek bij de wetenschap. 

De uitreiking van de Eurekaprijs vond plaats op 12 juni 2015 tijdens Bessensap, het jaarlijkse evenement waar wetenschap en pers elkaar ontmoeten.


Vakgebieden

Alle vakgebieden.

Voor wie?

Voor de Eurekaprijs komen wetenschappers, journalisten en personen uit andere beroepsgroepen in aanmerking die in staat zijn gebleken wetenschappelijk onderzoek op een uitstekende manier naar een breed publiek uit te dragen. Voor de prijs komen zowel individuen als teams in aanmerking.

We denken hierbij aan:

  • pers-/boekpublicatie: boek(en), serie(s) samenhangende artikelen in dag-/week-/maandbladen, brochures;
  • multimediaproducties: documentaire(s), (serie) uitzendingen/internetsites,sociale media;
  • dramaproducties, tentoonstellingen, en andere evenementen die de publieke belangstelling voor wetenschappelijk onderzoek bevorderen.

Een kandidaat moet in Nederland werkzaam zijn en worden voorgedragen door een organisatie of persoon werkzaam in de wetenschap, wetenschapscommunicatie of journalistiek.

Voorgaande edities

Entomoloog Marcel Dicke en radio- en tv-programma Vroege Vogels ontvingen van NWO en KNAW in 2013 de Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie. De bekendmaking en uitreiking van de Eurekaprijs 2013 vond plaats op 1 oktober, bij de opening van het Weekend van de Wetenschap op 5 en 6 oktober 2013.


In 2012 waren bioloog Freek Vonk en radio- en tv-maker Rob van Hattum de winnaars van de Eurekaprijs.