DutchBiophysics

DutchBiophysics is dé jaarlijkse bijeenkomst over moleculaire en cellulaire biophysics. Het doel van DutchBiophysics is om alle onderzoeksgroepen in Nederland op het gebied van moleculaire en cellulaire biofysica samen te brengen.

DutchBiophysics 2018: posters, praatjes en prijzen

Op maandag 1 en dinsdag 2 oktober verzamelden zich bijna 500 deelnemers in NH Conference Center De Koningshof in Veldhoven voor DutchBiophysics.

Gastsprekers uit binnen- en buitenland gaven plenaire lezingen en er waren parallellezingen en posterpresentaties. Deelnemers konden speed-daten met afgevaardigden van bedrijven en met een expert in wetenschapscommunicatie, of een bezoek brengen aan de bedrijvenstands.

Tijdens de conferentie reikte de Vereniging voor Biofysica en Biomedische Technologie (BioPM) twee prijzen uit: de BioPM Proefschriftprijs en de BioPM Posterprijs.

Op maandagavond werd de BioPM Proefschriftprijs uitgereikt aan Yusaku Hontani (VU Amsterdam) voor zijn proefschrift getiteld Photoreaction dynamics of functional photoreceptor proteins.

Volgens de jury geeft Hontani’s proefschrift 'een excellent en uitgebreid overzicht van methoden, waaronder optogenetica, fluorescetie en photosynthese. Er is in zoveel detail geschreven, dat velen voordeel kunnen hebben van Yusaka Hontani’s proefschrift'.

Na deze uitreiking volgde de avondlezing van keynote–spreker Rohit Pappu (Washington University of St. Louis, USA), over biofysische principes van intracellulaire fase transities gedreven door multivalente eiwitten.

Op dinsdag werd de BioPM Posterprijs uitgereikt. Na een kort praatje over de zojuist bekendgemaakt Nobelprijzen voor Natuurkunde, ging de prijsuitreiker over tot de bekendmaking van de "echt belangrijke prijs". Vakil Takhaveev (RUG) won de posterprijs met zijn poster getiteld What causes metabolic oscillations in the eukaryotic cell? Tweede werd Sonja Schmid (TUD): Protein sensing with nanopores en op de derde plaats eindigde Sophie Tschirpke (TUD): In vitro reconstitution of pattern formation in budding yeast: a minimal system approach.

Dit jaar voor het eerst konden deelnemers via de conferentie-app stemmen op hun favoriete posters voor de BioPM posterprijs. Bijna honderd deelnemers hebben gestemd.

NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) organiseert en sponsort DutchBioPhysics in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Microscopie (NVvM), de Vereniging voor Biofysica en Biomedische Technologie (BIOPM), en de Dutch Society for Cell Biology (DSCB).

DutchBiophysics 2019

De volgende editie van DutchBiophysics vindt plaats op maandag 7 en dinsdag 8 oktober 2019.

Foto's

Klik hier voor een kleine fotoimpressie van 2018.

Programma

Het programma bestaat uit plenaire sessies met genodigde nationale en internationale sprekers, en parallelle sessies en posterpresentaties op diverse specifieke thema's.

Thema's

De thema's omvatten de biofysica van levende cellen en hun membranen, het cytoskelet, moleculaire motoren, DNA en RNA eiwit interacties, theoretische biofysica, systeembiologie en netwerken, photosynthese, en nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van licht- en elektronmicroscopie, imaging en spectroscopie, force probes, (bio)chemische synthese, nanotechnologie, en biomedische technologie.

Organisatie

DutchBiophysics wordt georganiseerd en gesponsord door NWO domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW), in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Microscopie (NVvM), de Vereniging voor Biofysica en Biomedische Technologie (BioPM), en de Dutch Society for Cell Biology (DSCB).

Contact

U kunt contact opnemen met de organisatie via email: biophysics@nwo.nl.

Meer informatie

Meer informatie over de conferentie vindt u op het Engelstalige gedeelte van de NWO-website.