Bessensap 2019

Op vrijdag 21 juni is het zover, Bessensap 2019! Zo’n 350 journalisten, persvoorlichters en onderzoekers ontmoeten elkaar in de Rode Hoed in Amsterdam om te netwerken en kennis over wetenschapscommunicatie uit te wisselen. Het programma is rond! De dag heeft als thema de popularisering van wetenschap. De Britse psycholoog Richard Wiseman, bekend van zijn bestsellers en optredens in de media, is deze dag de keynotespeaker. Hij deelt zijn ervaringen, uitdagingen, dilemma's en do's and don'ts met ons.

Richard Wiseman Keynotespeaker

Richard Wiseman is de enige professor Public Understanding of Psychology aan de Universiteit van Hertfordshire in Groot-Brittannië. Richard, ooit beschreven door een columnist van de Scientific American als '...een van de meest innovatieve, experimentele psychologen van de hedendaagse wereld’, heeft wereldwijd 3 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. Veel van deze boeken onderzoeken de wetenschap van succes en focussen op praktische, wetenschappelijk bewezen technieken die het persoonlijke en professionele leven van mensen verbeteren.

Artikelen over Richard’s werk zijn verschenen in kranten en magazines over de hele wereld, inclusief The Times, The New York Times, The Guardian, en The New Yorker. Hij is ook regelmatig op televisie en radio, bijvoorbeeld op ABC’s 20/20 en NBC’s Dateline.  Daarnaast presenteert Richard de belangrijkste psychologieserie op BBC 2: The People Watchers. En op History Channel’s: Your Bleeped Up Brain. Hij is ook een van de meest gevolgde psychologen op Twitter.

Dus wie kan ons beter vertellen over de kansen en risico’s van het populariseren van wetenschap dan Richard Wiseman?

N.B. Opvallend feitje: Richard is lid van de Inner Magic Circle. Zijn op illusies gebaseerde YouTube video’s zijn meer dan 500 miljoen keer bekeken.

Dagvoorzitter: Dolf Jansen

Dolf Jansen is in 1988 aan de VU Amsterdam afgestudeerd als criminoloog. In 1989 won hij samen met Hans Sibbel (Lebbis) het Leids Cabaret Festival. Sindsdien is Dolf cabaretier, schrijver, muzikant, presentator en marathonloper. Hij was zeer succesvol als het cabaretduo Lebbis & Jansen. Sinds 2006 toert Dolf met zijn eigen theaterprogramma’s langs de Nederlandse theaters. Hij is regelmatig te zien in actualiteitenprogramma’s als Pauw en DWDD. En hij is elke week te horen op de radio met 'Afslag Thunderroad' en 'Spijkers met Koppen'.

Dolf Jansen is alert, energiek en adrem. Hij graaft zich graag in onderwerpen. En hij interviewt met scherpe tong. Voor ons thema een ideale dagvoorzitter die ons bij de les houdt. Maar dat is nog niet alles, want Dolf sluit ons programma af met een optreden, waarin hij zijn – ongetwijfeld scherpe en humoristische - visie op ons thema geeft.

Programma

Een gevarieerd programma met een plenaire keynote, onderzoekspresentaties, diverse workshops om uw kennis en vaardigheden op allerhande terreinen bij te spijkeren, netwerksessies én de bekendmaking van de winnaars van de Spinoza- en Stevinpremie, maakt Bessensap 2019 een boeiende dag waar u veel opsteekt!

Het programma van Bessensap 2019 staat nu online! Benieuwd welke onderzoekers of workshops er zijn? Of nieuwsgierig naar welke onderdelen vernieuwd zijn en welke vertrouwd? Struin en scroll door het programma.


Aanmelden

De mogelijkheid om u aan te melden is nu gesloten.


Impressie Bessensap 2018


Vragen?

Vragen kunt u mailen naar Sharmila Karia of Kitty Schieck via bessensap@nwo.nl.

Organisatie

Bessensap wordt georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in samenwerking met de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland (VWN).

Weetje: waaraan leent dit evenement zijn naam ‘Bessensap’?

Aan een gedicht van Daan Zonderland (1909-1977):

Er was eens een professor 
Die at betonnen pap 
Dat deed hij niet uit honger 
Maar voor de wetenschap 
Zijn vrouw stond luid te huilen 
En riep bij ied're hap: 

'Ach, Hendrik neem tenminste 
Een beetje bessensap.'

(De blikken fluit, Utrecht 1948)

Meer informatie

NWO, afdeling Communicatie, tel.: +31 (0)70 344 07 13

Heeft u zich al aangemeld voor de NWO-nieuwsbrief?

Ontvang regelmatig de NWO-nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over het beleid van NWO, toekenningen en nieuwe calls.

Contact

Kitty Schieck +31 (0)70 3494236 k.schieck@nwo.nl

Contact

Sharmila Karia +31 (0)70 344 0749 s.karia@nwo.nl