Bessensap 2019

Op vrijdag 21 juni 2019 vond de 19de editie van Bessensap plaats in de Rode Hoed in Amsterdam. Thema van de dag: popularisering van de wetenschap. Met meer dan 400 journalisten, persvoorlichters, onderzoekers en andere gasten was de Rode Hoed afgeladen vol.

Het werd een bruisende en inspirerende dag, waar dagvoorzitter Dolf Jansen ons met de nodige humor en energie vakkundig door heen leidde. Het thema werd ingeleid door niemand minder dan keynote spreker Richard Wiseman, psycholoog en de enige Professor of Public Understanding in Groot-Brittannië. Hij toonde ons met smakelijke voorbeelden hoe je door te verrassen en in te spelen op de emotie van het publiek een wetenschappelijk verhaal succesvol over de bühne kunt krijgen. Vervolgens was er een uitgebreid programma van onderzoekspresentaties en workshops.

Presentaties en workshops

De twintig onderzoekspresentaties behandelden onderwerpen variërend van de aantrekkingskracht van zwarte gaten, stamcellen als alternatief voor dierproeven, living plastics, ijswater als toekomstvoorspeller, de digitale relatie tussen journalisten en hun publiek, bitcoins, tot aan polarisatie in het energiedebat. En de elf workshops gaven de bezoekers tips en tricks om onderzoek goed over het voetlicht te krijgen bij een breder publiek. Van bulletvrije ppt’s en animatietechnieken tot aan een debat over wetenschap als vijand van het volk.


Tot slot: de extra aandacht die dit jaar gegeven is aan verbinden en netwerken bleek te voldoen aan een behoefte. Zo is er enthousiast gebruik gemaakt van een visitekaartjesmuur en stonden mensen in de rij voor een 5 minuten speeddate met een journalist.


Aanmelden

De mogelijkheid om u aan te melden is nu gesloten.


Impressie Bessensap 2018


Vragen?

Vragen kunt u mailen naar Sharmila Karia via bessensap@nwo.nl.

Organisatie

Bessensap wordt georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in samenwerking met de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland (VWN).

Weetje: waaraan leent dit evenement zijn naam ‘Bessensap’?

Aan een gedicht van Daan Zonderland (1909-1977):

Er was eens een professor 
Die at betonnen pap 
Dat deed hij niet uit honger 
Maar voor de wetenschap 
Zijn vrouw stond luid te huilen 
En riep bij ied're hap: 

'Ach, Hendrik neem tenminste 
Een beetje bessensap.'

(De blikken fluit, Utrecht 1948)

Meer informatie

NWO, afdeling Communicatie, tel.: +31 (0)70 344 07 13

Heeft u zich al aangemeld voor de NWO-nieuwsbrief?

Ontvang regelmatig de NWO-nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over het beleid van NWO, toekenningen en nieuwe calls.

Contact

Sharmila Karia +31 (0)70 344 0749 s.karia@nwo.nl