FOM-instituut AMOLF
Wetenschapsterrein

FOM-instituut AMOLF

FOM-instituut AMOLF verricht fundamenteel, fysisch georiƫnteerd onderzoek op het gebied van nanofotonica, zonnecellen en biomoleculaire systemen. AMOLF speelt een vooraanstaande rol bij het initiƫren en tot wasdom brengen van nieuwe onderzoeksterreinen met een grote potentie voor technologische innovaties.

Binnen AMOLF werken ruim honderd veelal jonge onderzoekers uit binnen- en buitenland. Het instituut heeft recent een nieuw, high tech laboratoriumgebouw betrokken, waarin intensief wordt samengewerkt met Nederlandse universiteiten en het bedrijfsleven.

Het onderzoek van AMOLF leidt tot toepassingen in onder andere communicatietechnologie, voedseltechnologie, medische diagnose en behandeling en duurzame energie.

Geschiedenis

Het instituut begon in 1949 als het FOM-Laboratorium voor Massaspectrografie. Hier werd vier jaar later voor het eerst in Europa uranium verrijkt. In 1960 werd de naam veranderd in Laboratorium voor Massascheiding en vanaf 1966 in FOM-Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica, sinds 2009 kortweg FOM-instituut AMOLF. De naamsveranderingen volgden de veranderingen in het onderzoek.

AMOLF is een onderzoeksinstituut van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie.

Sinds 1 november 2013 huisvest AMOLF The Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL), een initiatief van ASML, FOM, NWO, UvA en VU.

Website

www.amolf.nl

Adres

Science Park 104
1098 XG Amsterdam

tel: +31 (20) 754 71 00