Spinozapremie
Programma

Spinozapremie

De NWO-Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. NWO kent de NWO-Spinozapremies jaarlijks toe aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren. De Spinozalaureaten doen voortreffelijk en baanbrekend onderzoek dat een grote uitstraling heeft. Zij zijn een inspiratie voor jongere onderzoekers. De laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan wetenschappelijk onderzoek.

Experimenteel natuurkundige Dirk Bouwmeester, archeoloog Corinne Hofman, milieutechnoloog Mark van Loosdrecht en trekvogelecoloog Theunis Piersma presenteerden hun plannen met de NWO-Spinozapremie: 2,5 miljoen euro per persoon voor wetenschappelijk onderzoek. Zij namen de premie in ontvangst in het bijzijn van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander.

Spinozalaureaten 2014

Prof. dr. D. (Dirk) Bouwmeester (1967) is hoogleraar Natuurkunde aan de Universiteit Leiden en bekleedt daarnaast een hoogleraarspositie aan de University of California in Santa Barbara.

Prof. dr. C.L. (Corinne) Hofman (1959) is hoogleraar Archeologie van het Caribisch gebied aan de Universiteit Leiden.

Prof. dr. ir. M.C.M. (Mark) van Loosdrecht (1959) is hoogleraar Milieubiotechnologie en Waterzuivering aan de Technische Universiteit Delft.

Prof. dr. T. (Theunis) Piersma (1958) is hoogleraar Trekvogelecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en als waddenbioloog verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Meer informatiePublicaties bij dit programma

Alle publicaties voor NWO-Spinozapremie

Financieringsinstrument bij dit programma

Alle financieringsinstrumenten van NWO-Spinozapremie