Spinozapremie
Programma

Spinozapremie

De NWO-Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. NWO kent de NWO-Spinozapremies jaarlijks toe aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren. De NWO-Spinozalaureaten doen voortreffelijk en baanbrekend onderzoek dat een grote uitstraling heeft. Zij zijn een inspiratie voor jongere onderzoekers. De laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. Het is een eerbewijs en een stimulans voor verder onderzoek. Hiermee stimuleert NWO toponderzoek in Nederland

NWO-Spinozapremie 2016

NWO-voorzitter Jos Engelen maakt vrijdag 10 juni om 16.00 uur bekend welke onderzoekers dit jaar de NWO-Spinozapremie ontvangen. De bekendmaking vormt de afsluiting van het evenement Bessensap in de Rode Hoed te Amsterdam.

Op 13 september 2016 vindt de feestelijke uitreiking van de NWO-Spinozapremies plaats in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De laureaten presenteren daar hun onderzoek en hun plannen met de premie.

Spinozalaureaten 2015

Organisch chemicus René Janssen, religiewetenschapper Birgit Meyer, statisticus Aad van der Vaart en humaan geneticus Cisca Wijmenga presenteerden in september 2015 hun plannen met de NWO-Spinozapremie: 2,5 miljoen euro per persoon voor wetenschappelijk onderzoek.

Prof.dr.ir. R.A.J. (René) Janssen (1959) is hoogleraar Moleculaire Materialen en Nanosystemen aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Prof. Dr. B. (Birgit) Meyer (1960) is hoogleraar Religiewetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Prof.dr. A.W. (Aad) van der Vaart (1959) is hoogleraar Stochastiek aan de Universiteit Leiden.

Prof. Dr. T.N. (Cisca) Wijmenga (1964) is hoogleraar Humane Genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan het Universitair Medisch Centrum Groningen.

De Spinozalaureaten 2015 met het beeldje van Baruch Spinoza. Vlnr: René Janssen, Birgit Meyer, Aad van der Vaart, Cisca Wijmenga. Foto: Sascha SchalkwijkDe Spinozalaureaten 2015 met het beeldje van Baruch Spinoza. Vlnr: René Janssen, Birgit Meyer, Aad van der Vaart, Cisca Wijmenga. Foto: Sascha Schalkwijk

Meer informatieFinancieringsinstrument bij dit programma

Alle financieringsinstrumenten van NWO-Spinozapremie