Spinozapremie
Programma

Spinozapremie

De NWO-Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. NWO kent de NWO-Spinozapremies jaarlijks toe aan drie of vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren. De NWO-Spinozalaureaten doen voortreffelijk en baanbrekend onderzoek dat een grote uitstraling heeft. Zij zijn een inspiratie voor jongere onderzoekers. De laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. Het is een eerbewijs en een stimulans voor verder onderzoek. Hiermee stimuleert NWO toponderzoek in Nederland

Spinozalaureaten 2015

NWO kent dit jaar Spinozapremies toe aan vier in Nederland werkzame topwetenschappers. Organisch chemicus René Janssen, religiewetenschapper Birgit Meyer, statisticus Aad van der Vaart en humaan geneticus Cisca Wijmenga. Dat maakte NWO-voorzitter Jos Engelen op 12 juni 2015 bekend tijdens het evenement Bessensap.

Prof.dr.ir. R.A.J. (René) Janssen (1959) is hoogleraar Moleculaire Materialen en Nanosystemen aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Prof. Dr. B. (Birgit) Meyer (1960) is hoogleraar Religiewetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Prof.dr. A.W. (Aad) van der Vaart (1959) is hoogleraar Stochastiek aan de Universiteit Leiden.

Prof. Dr. T.N. (Cisca) Wijmenga (1964) is hoogleraar Humane Genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan het Universitair Medisch Centrum Groningen.


Feestelijke uitreiking

Op maandag 14 september 2015 vindt de feestelijke uitreiking van de NWO-Spinozapremies plaats in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De laureaten presenteren daar hun onderzoek en hun plannen met de premie. 


Publicaties bij dit programma

Alle publicaties voor NWO-Spinozapremie

Financieringsinstrument bij dit programma

Alle financieringsinstrumenten van NWO-Spinozapremie