Uitgelicht

636 resultaten
  • Met slimme technologie naar regeneratieve landbouw

    Drones die ziektes bij gewassen monitoren en sensoren die bodemleven meten: in het onderzoeksproject Synergia werken onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke partners aan ecologische landbouw, ondersteund door slimme technologie. Alleen samen kunnen deze partijen antwoorden vinden op de grote maatschappelijke en sociale uitdagingen waar de sector voor staat.

  • Zo klinkt zwaartekracht

    In 1915 voorspelde Einstein met zijn algemene relativiteitstheorie al het bestaan ervan. Nu, na meer dan 25 jaar aan waarnemingen met uiterst gevoelige radiotelescopen over de hele wereld, zijn zwaartekrachtgolven zeer waarschijnlijk waargenomen op de langste golflengten. En dat was zonder de cruciale bijdrage van de Nederlandse Westerbork Synthese Radio Telescoop van ASTRON niet gelukt.

  • Wel of niet vliegen

    Ieder voor- en najaar trekken enorme stromen vogels, vleermuizen en insecten door de lucht de aarde over. Onderweg stuiten zij op een steeds voller luchtruim, waar onder meer windmolens en vliegtuigen steeds meer plek opeisen. Dankzij weerradar is veel beter te voorspellen waar en wanneer ze precies vliegen, hoe hoog en in welke samenstelling.

  • Soort zoekt soort(en)

    Alle in Nederland levende soorten herkennen en registreren. Op elke manier, snel, geautomatiseerd. Door de natuur systematisch in kaart te brengen, verwachten betrokkenen een betere bijdrage te kunnen leveren aan het behoud van biodiversiteit. Dit jaar is onder de naam ‘Arise’ een uniek platform geïnstalleerd. Onderzoekers kunnen er direct mee aan de slag.

  • Panta Rhei: Een wereld van verschil met fundamentele vloeistofdynamica

    Naast droge voeten hebben we dankzij de vloeistofdynamica onder andere vliegtuigen, efficiënte koeling in laptops, steeds krachtigere computerchips, nauwkeurige(re) klimaatmodellen en optimale windturbineparken. Nederland loopt internationaal voorop in dit fundamentele vakgebied met vele toepassingsgebieden.

  • Legbatterij zonder uitstoot

    Een foodtruck op een festival, een ploeterende hovenier in het bos of een muziekvideo-opname op een afgelegen locatie. Allemaal situaties waarin geen stroomnet aanwezig is, maar waar wel elektriciteit nodig is. Een uniek emissievrij batterijsysteem biedt een duurzame oplossing.

  • Langverwachte excuses

    Precies 150 jaar nadat er een einde was gekomen aan de slavernij in de koloniën, kwam koning Willem-Alexander dit jaar namens Nederland met een spijtbetuiging. Wat droeg de wetenschap daaraan bij? ‘Ik werd door aanwezigen bedankt voor mijn onderzoek, dat gebeurt je als historicus niet elke dag.’

  • Viruswijsheid: lessen uit de coronaperiode

    De coronapandemie is voorbij. Of er een tweede komt, weten we niet. Maar dat we daar beter op voorbereid moeten zijn, staat buiten kijf. Uit de coronaperiode hebben onderzoekers lessen getrokken die een volgende keer goed van pas komen. Let op de jongeren. Kijk naar meer dan alleen fysieke gezondheidseffecten. En laat de botte bijl in de la liggen, probeer in plaats daarvan beleid op maat te maken.

  • (On)aanvaardbaar klimaatgevaar

    Als we een rechtvaardige wereld willen, moeten we inschikken. Dat stelt hoogleraar Joyeeta Gupta. Want op het moment dat we iedereen wereldwijd toegang zouden geven tot een minimum aan water, voedsel en huisvesting, worden de grenzen van de aarde alweer bijna overschreden.

  • Scherp zicht: MRI-technologie voor het oog

    Hoe breng je een klein, beweeglijk orgaan als het oog nauwkeurig in beeld met MRI? Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum wisten het door technologische innovatie voor elkaar te krijgen. En dat is waardevol voor patiënten.

  • Met angst en beven

    Aardbevingen lokken soms nieuwe bevingen uit en de aardplaten gaan sneller weer ‘op slot’ dan gedacht. Met nieuwe inzichten van aardwetenschappers over de onderliggende mechanismen kunnen we ons beter voorbereiden op een volgende aardbeving. ‘De nauwkeurigheid waarmee we nu voorspellen was een kwart eeuw geleden nog ondenkbaar.’

  • Science, drugs & rock-’n-roll

    We zijn best bereid ons aan te passen voor een duurzamer voedselsysteem. Mensen zijn sneller geneigd tot gezond gedrag als ze zich bewust zijn van hun toekomstige zelf. En balans en reactiesnelheid spelen een grote rol bij het herkennen van hersenletsel. Het zijn een paar resultaten uit het ‘live onderzoekslaboratorium’ dat Lowlands Science afgelopen augustus vormde.