Nieuwsgierig naar de SEES 2022 expeditie naar Spitsbergen? Lees het dagboek.

  • Doel en doelstellingen

    Het Nederlands polair programma (NPP) financiert wetenschappelijk onderzoek in en naar de poolgebieden. Dit programma stimuleert onderzoek naar oplossingen van klimaatvraagstukken.

    Nederland neemt deel aan het Antarctisch Verdrag. Landen die dit verdrag hebben ondertekend verplichten zich daarmee tot de uitvoering van wetenschappelijk onderzoek in het gebied. De basis van het NPP ligt beschreven in de Nederlandse Polaire Strategie en PoolPositie-NL 3.0

    Thema's

    1. Klimaatverandering: omvat de huidige toestand en (verwachte) veranderingen in Aarde, oceaan, atmosfeer, cryosfeer en hun dynamiek.
    2. Ecosysteemdynamiek: omvat de huidige staat en veranderingen in biologie, ecologie, stressoren en permafrost.
    3. Sociale en geesteswetenschappen: omvat juridische, sociale, economische, politieke, historische en culturele kennis
    4. Duurzame ontwikkeling: omvat integrale impactanalyses, innovaties en cold region-technologie.
  • Budget en looptijd

    Budget

    NWO en de ministeries van OCW, I&W, EZK, LNV en BZ financieren het Nederlands polair programma. Het budget voor de periode 2021-2025 bedraagt jaarlijks 3,1 miljoen euro.

    Looptijd

    Het Nederlands Polair Programma is een langjarig programma dat teruggaat op het Nederlands Antarctisch Programma (1984) en Nederlands Arctisch Programma (2002). De huidige financieringsperiode loopt van 2021 tot 2025. De financiering kent sinds 2021 een ‘rolling budget’ met automatische jaarlijkse verlenging en een financieringshorizon van altijd minstens vijf jaar. Dit betekent dat financiering momenteel tot eind 2027 is verzekerd.

  • Partners

    De uitvoering van wetenschappelijk onderzoek in Antarctica is tevens een verplichting vanuit het Nederlandse lidmaatschap van het Antarctisch Verdrag. Nederland is op grond van zijn poolonderzoek sinds 1990 raadgevende partij in dit Verdrag. Internationale partners die over belangrijke infrastructuur beschikken zijn cruciaal om onderzoek mogelijk te maken.

    Er is een Nederlands laboratorium op het Antarctisch Schiereiland, het Dirck Gerritsz lab, en een onderzoeksfaciliteit op Spitsbergen.

    Aanwezigheid Zuidpoolgebied

    Eén van de speerpunten van het programma was de bouw van het Dirck Gerritsz Laboratorium op het Antarctische schiereiland, geopend in 2013. Vier mobiele laboratoria werden als één geheel geplaatst als onderdeel van het Britse station Rothera. NWO werkte hiervoor nauw samen met de British Antarctic Survey (BAS).

    Aanwezigheid Noordpoolgebied

    Het Nederlands Arctisch Station is een faciliteit in het unieke onderzoeksdorp Ny-Ålesund op Spitsbergen, Noorwegen. De faciliteit wordt beheerd door de Rijksuniversiteit Groningen. Zie poolstation

    Databeheer

    Het beheer van de onderzoeksgegevens van het Nederlands polair programma voor toekomstig gebruik is van groot belang. Hiervoor is het Netherlands Polar Data Center (NPDC) opgezet bij het NIOZ waar de data en resultaten van het onderzoek worden opgeslagen, beheerd en toegankelijk gemaakt.

    Internationaal

    Arctisch en Antarctisch onderzoek beschikken over eigen netwerken. Het NPP is met onderzoekers en managers aangehaakt bij deze netwerken en de bijbehorende bijeenkomsten. De netwerken begeven zich op de terreinen politiek, wetenschap, wetenschapsfinanciering, en infrastructuur en logistiek. De meest actuele informatie over de betreffende contactpersonen in deze netwerken namens Nederland wordt verstrekt door het secretariaat van het NPP.
    Zie voor meer informatie de webpagina Internationale Netwerken.

  • Commissies

    Programmacommissie Nederlands Polair Programma

    • Robert Blaauw (voorzitter)
    • Rob Hamer (vertegenwoordiger ENW domeinbestuur NWO)
    • Wolter Hassink, vertegenwoordiger SGW domeinbestuur NWO (interim-lid)
    • Liz ter Kuile (voorzitter Interdepartementaal Polair Overleg, Ministerie van Buitenlandse Zaken)
    • Arthur Eijs (lid Interdepartementaal Polair Overleg, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)

    De programmacommissie rapporteert aan de Raad van Bestuur van NWO.

    Interdepartementaal polair overleg

    Alle financiers van het Nederlands Polair Programma, aangevuld met enkele externe adviseurs, zijn vertegenwoordigd in het Interdepartementaal Polair Overleg (IPO).

    • Liz ter Kuile (voorzitter, Ministerie van Buitenlandse Zaken)
    • Arthur Eijs (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)
    • Marjan van Meerloo (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)
    • Martijn Peijs (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)
    • Bastiaan Hassing (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat)
Logo NPP 2020 R.Hokwerda
Logo Nederlands Polair Programma 2020 (R. Hokwerda)