Nationale Wetenschapsquiz

De Nationale Wetenschapsquiz is een televisieprogramma waarin twee teams tegen elkaar strijden door het beantwoorden van wetenschappelijke vragen. De quiz wordt georganiseerd door de VPRO en NWO en wordt eind december uitgezonden op televisie.

Winnaars Nationale Wetenschapsquiz 2013

In 2013 vond de twintigste editie plaats van de Nationale Wetenschapsquiz. Student aan de Technische Universiteit Delft en manager van zonnewagen Nuna7 van het Nuon Solar Challenge team Jorrit Vervoordeldonk kwam tijdens de tv-uitzending als winnaar uit de bus. Hij heeft daarmee een vijfdaagse reis gewonnen naar CERN in Genève. Bekijk de tv-uitzending via YouTube.

Zes personen hadden alle vragen goed. Daarom werd geloot om de eerste drie prijzen. Frank van Wamel uit Den Haag wint de hoofdprijs, een reis naar Rome inclusief een bezoek aan een archeologisch onderzoeksproject op de Via Appia. Nummer twee, Hans Wijnen uit Eindhoven, wint een lang weekend naar Utrecht met een bezoek aan ruimteonderzoeksinstituut SRON. De derde prijs – een iPad Mini – gaat naar Theo Renckens uit het Belgische Hamont-Achel.

Klas 5V N van De Nieuwste School uit Tilburg was als enige groep foutloos en wint een exclusieve rondleiding in Space Expo, het bezoekerscentrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk.


Teams

Jorrit Vervoordeldonk won de Nationale Wetenschapsquiz 2013 op tv (beeld: R. Lagendijk)Jorrit Vervoordeldonk won de Nationale Wetenschapsquiz 2013 op tv (beeld: R. Lagendijk)

In dit jubileumjaar streden twee speciaal geselecteerde teams tegen elkaar. Het team van topwetenschappers bestond uit NWO-Spinozalaureaat prof. dr. Piek Vossen (hoogleraar Computationele Lexicologie, Vrije Universiteit Amsterdam), NWO-Spinozalaureaat prof. dr. ir. Bert Weckhuysen (hoogleraar Anorganische Chemie en Katalyse, Universiteit Utrecht) en STW-Simon Stevin Meester prof. dr. ir. Ton van der Steen (hoogleraar Biomedische Technologie in de cardiologie, Erasmus MC). Bekijk het YouTubefilmpje over de wetenschappers. Zij namen het op tegen een team van slimmeriken: winnaar 'De slimste mens 2013' en cabaretier Pieter Derks, 'wiskundemeisje' en wetenschapsjournalist Ionica Smeets en Jorrit Vervoordeldonk, manager van zonnewagen Nuna7 en student aan de TU Delft. Bekijk het YouTubefilmpje over de slimmeriken.

Over de makers van de vragen

Vraag 10 was afkomstig van de winnaars van de publieksprijs van de Academische Jaarprijs (AJP) 2013, team Steenbergen van de Universiteit Twente met hun onderwerp ‘Tumoren kun je horen’. Team Steenbergen kreeg het grootste aantal publieksstemmen van de AJP voor hun filmpje en won het bedenken van een vraag voor de Nationale Wetenschapsquiz 2013. Het merendeel van de overige vragen is bedacht door wetenschappers en onderzoeksgroepen van de Nederlandse universiteiten.

Tweede scherm

Via het tweede scherm kon ook worden meegespeeld. Er waren drie mensen zo slim dat ze live 14 van de 15 vragen goed hebben beantwoord. Het gemiddelde lag, zoals verwacht, een stuk lager op gemiddeld 5,04 goede vragen.

Winnaars Nationale Wetenschapsquiz junior 2013

De elfjarige Bram uit Helmond won de quiz op tv (beeld: R. Lagendijk)De elfjarige Bram uit Helmond won de quiz op tv (beeld: R. Lagendijk)

Op welk moment tijdens het lopen je de meeste kans hebt om je hoofd te stoten is voor veel kinderen een groot mysterie. Het was ook de allermoeilijkste vraag uit de Nationale Wetenschapsquiz Junior 2013, blijkt uit de vijfhonderd inzendingen. De elfjarige Herre uit Hommerts is de slimste juniorquizzer. Hij had negen vragen goed en wint daarmee de hoofdprijs. Tijdens de quiz op tv won de elfjarige Bram uit Helmond. De knapste klas is de jongste plusgroep van basisschool Neel uit Roermond, met kinderen van zes tot en met tien jaar. Bekijk de tv-uitzending via YouTube.


20 jaar Nationale Wetenschapsquiz

De Nationale Wetenschapsquiz bestaat 20 jaar. Eindredacteur en presentator van de Nationale Wetenschapsquiz Rob van Hattum was er vanaf het begin van de quiz bij. Hij blikt terug en licht toe wat de afgelopen twintig jaar de spectaculairste vragen waren. Bekijk uitzendingen terug op het YouTube-kanaal van NWO of op de website van Wetenschap24.

Meer informatie