Doe mee aan De Nationale Wetenschapsquiz!

Uitzending 25 december, 20.20 uur, NPO 2

Waarom is het zo moeilijk om in het donker een zoemende mug dood te slaan? Waardoor is de planeet Proxima b misschien bewoonbaar? Doe mee aan de Nationale Wetenschapsquiz 2016 en win een weekend Amsterdam met een exclusieve rondleiding langs de restauratie-ateliers van het Rijksmuseum, een waanzinnig flitscollege over Trix de T. rex in Naturalis of wordt eigenaar van haar kleine broertje 'Pleo de robotdinosaurus'. De quiz is georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de VPRO.

Vanaf 1 december zijn alle vragen online te beantwoorden. Zorg ervoor dat je antwoorden uiterlijk op zondag 18 december 23.59 uur binnen zijn. Tijdens de uitzending op Eerste Kerstdag kun je meespelen via het tweede scherm op live.vpro.nl.

Quiz 2016-presentatoren Pieter Hulst en Ionica Smeets. Beeld: Robert LagendijkQuiz 2016-presentatoren Pieter Hulst en Ionica Smeets. Beeld: Robert Lagendijk

Wat kun je winnen?

  • Sta oog in oog met Tyrannosaurus rex in Naturalis! Winnaars van de groepsprijs wonen een waanzinnig flitscollege over T. rex Trix bij. Paleontoloog Anne Schulp neemt je mee in het verhaal van de zoektocht, de expeditie en de tentoonstelling T. rex in Town.
  • Individuele inzenders maken kans op een weekend Amsterdam (voor 2 personen) met exclusieve rondleiding langs de restauratie-ateliers van het Rijksmuseum, waar onderzoekers, conservatoren en restauratoren samenwerken aan het behoud en beheer van Nederlands culturele erfgoed.
  • Speel je live mee tijdens de uitzending? Dan maak je kans op Pleo de robotdinosaurus, een Camarasaurus van 48cm. Deze robot is voorzien van 14 motortjes en wel 10.000 gevoelssensoren. Pleo reageert zelfstandig op jouw handelingen en opdrachten.

Uitslag en uitzending

Kijk voor de antwoorden naar de Nationale Wetenschapsquiz 2016 op Eerste Kerstdag, zondag 25 december a.s. om 20.20 uur op NPO 2. Presentatie is ook dit jaar weer in handen van Ionica Smeets en Pieter Hulst. Dit jaar strijden drie teams in verrassende combinaties tegen elkaar om de beste antwoorden op wetenschappelijke vraagstukken:

  • Prof. dr. Iris Sommer, hoogleraar psychiatrie verbonden aan de Universiteit Utrecht neemt het samen met stand-up comedian Tex de Wit op tegen de andere teams.
  • Dr. ir. Reinoud Lavrijsen, assistent professor/universitair docent technische natuurkunde verbonden aan TU Eindhoven vormt een duo met muzikant en kunstenaar Frédérique Spigt.
  • Prof. dr. Michel van Eeten, hoogleraar cybersecurity verbonden aan TU Delft verbindt zich voor deze gelegenheid aan filosofe en schrijfster Simone van Saarloos.

Over de uitslag van de quiz kan niet worden getelefoneerd of gecorrespondeerd. Personeelsleden van NWO, VPRO en hun gezinsleden zijn uitgesloten van deelname. Je kunt hooguit eenmaal inzenden. Per huisadres kan slechts één prijs gewonnen worden. De individuele prijs en de groepsprijs vinden plaats in 2017. De juiste antwoorden met toelichting staan na de uitzending op  www.nwo.nl/quiz.