Wordt u de knapste kop van 2014?

Doe mee aan de Nationale Wetenschapsquiz!

Wie wordt dit jaar het grootste talent, de slimste burger, de knapste kop van Nederland? NWO en VPRO organiseren voor de 21e keer De Nationale Wetenschapsquiz. Op zondagavond 28 december wordt de quiz uitgezonden op televisie. Dit jaar strijdt een team van duurzame ondernemers tegen een team van wetenschappers. Vijftien pittige vragen over de thema’s het Brein, Design, het Universum en Voedsel zullen uitwijzen wie de knapste koppen zijn. U kunt thuis ook meedoen.

Meespelen

Doe mee aan de Nationale Wetenschapsquiz 2014 en win een weekend Den Haag met een unieke wetenschappelijke rondleiding bij het Mauritshuis. U kunt uw antwoorden invullen tot en met zondag 21 december 23.59 uur. U kunt ook als groep meedoen. Of speel tijdens de uitzending mee via het tweede scherm.

Individuele inzenders maken kans op:

  • Hoofdprijs: een weekend Den Haag (voor 2 personen) met exclusieve rondleiding bij het Mauritshuis en uw eigen afdruk van een schilder uit de Mauritshuiscollectie
  • Tweede prijs: een 3D-printer: print uw eigen sieraden, lampen of gadgets
  • Derde prijs: een drone: bekijk de wereld van een andere kant

Groepen maken kans op een dag 'geautomatiseerd rijden' bij TNO in een zelfsturende auto of truck.

 

Presentatoren Lottie Hellingman en Rob van Hattum (2013) Credits: Robert Lagendijk

Uitzending en uitslag

Kijk voor de antwoorden naar de Nationale Wetenschapsquiz 2014 op zondag 28 december om 22.35 uur op NPO 2. De quiz wordt gepresenteerd door Lottie Hellingman, die wordt bijgestaan door Rob van Hattum. De juiste antwoorden en een toelichting  zijn na de uitzending op 28 december via deze pagina te bekijken. Zij komen ook  op Teletekst en in de VPRO-gids te staan.

Over de uitslag van de quiz kan niet worden getelefoneerd of gecorrespondeerd. Personeelsleden van NWO, VPRO en hun gezinsleden zijn van deelname uitgesloten. U kunt hooguit eenmaal inzenden. Per huisadres kan slechts één prijs gewonnen worden. De hoofdprijs en groepsprijs vinden plaats in 2015.


Nationale Wetenschapsquiz Junior 2014

Weet jij de antwoorden op vragen over varanen, jongleren en spiegels? Doe mee aan de Nationale Wetenschapsquiz Junior 2014 en win een lang weekend met je ouders/verzorgers en broers, zusjes en/of vriendjes in Leiden, met als hoogtepunt een persoonlijke rondleiding in Naturalis. Je kunt ook met je hele klas meedoen. Je kunt je antwoorden invullen tot en met zondag 21 december 23.59 uur.

Winnaar van de Nationale Wetenschapsquiz 2013 Junior

Wie kan meedoen en wat kun je winnen?

De Nationale Wetenschapsquiz Junior is voor basisschoolkinderen. Als je meedoet, maak je kans op:

  • Hoofdprijs: een lang weekend Leiden (voor 4 personen) met een bezoek aan museum Naturalis waar je persoonlijk wordt rondgeleid door… professor Menno Schilthuizen!
  • Tweede prijs: een 3D-pen, schrijf in de lucht en bouw een dinosaurus of ontwerp een armband
  • Derde prijs: een planetarium: de sterrenhemel op je eigen plafond

Schoolklassen maken kans op een bezoek van Eva en Tutor: twee robots live in je klas die de les overnemen.

Uitslag en uitzending

Op 26 december om 17.05 uur zendt de VPRO de Nationale Wetenschapsquiz Junior uit op NPO Zapp. Zes kinderen uit groep 8 strijden dan om de titel Knapste Kop van Nederland. De quiz wordt gepresenteerd door Freek Vonk en Rob van Hattum verzorgt de proefjes. De antwoorden en een uitgebreide toelichting staan na de uitzending op deze website. Ze komen ook op Teletekst en in de VPRO-gids te staan.

Je kunt maar één keer aan de quiz meedoen: met je hele klas óf persoonlijk. Per huisadres kan slechts één prijs gewonnen worden. De hoofdprijs en groepsprijs vinden plaats in 2015. Over de uitslag van de quiz kan niet worden getelefoneerd of gecorrespondeerd. Personeelsleden van NWO, VPRO en hun gezinsleden zijn van deelname uitgesloten.


Over de Nationale Wetenschapsquiz en de Nationale Wetenschapsquiz Junior 2014

De Nationale Wetenschapsquiz 2014 en de Nationale Wetenschapsquiz Junior 2014 wordt georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de VPRO.

Volg ons ook op Facebook en Twitter: #nwq2014.