Nationale Wetenschapsquiz

De Nationale Wetenschapsquiz is een televisieprogramma waarin twee teams tegen elkaar strijden door het beantwoorden van wetenschappelijke vragen. De quiz wordt georganiseerd door de VPRO en NWO en wordt eind december uitgezonden op televisie.

Nationale Wetenschapsquiz zoekt vragen

Dit jaar organiseren NWO en omroep VPRO de 21ste Nationale Wetenschapsquiz. Om de wetenschap bij de quiz te betrekken, daagt de redactie van de Wetenschapsquiz de Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten uit om quizvragen te bedenken. Uit de inzendingen selecteert de redactie een aantal vragen die eind december in de uitzending komen.

Dit jaar zoekt de Wetenschapsquiz vragen bij de volgende thema’s:

  • Het universum: de missie van ruimterobot Rosetta, inflatie, de oerknal, gravitatievelden, iets uit het niets, oneindigheid, meerdere universa
  • Het brein: cognitie, neurofeedback, het uitlezen van hersenen, informatie uit het brein downloaden, bijna-doodervaringen, fantoompijn, taal
  • Design: serious gaming, cultureel erfgoed, conservatietechnieken schilderijen, bouwen op nanoschaal, kunstmatige intelligentie
  • Voedsel: denk aan productie, schaarste, dieet, superfoods, genetica, onkruid- en ongediertebestrijding, duurzaamheid, relatie met kanker

De genoemde onderwerpen bij de thema’s zijn maar voorbeelden, alle invalshoeken zijn welkom. De Wetenschapsquiz zoekt hierbij naar een balans tussen vragen uit de alfa-, bèta- en gammawetenschappen. Ook los van de thema’s is er altijd ruimte voor meer goede alfa- en gammavragen voor de quiz. Dus heb je een goede vraag uit die hoek, reageer dan vooral!

Spelregels

De ingezonden vragen moeten voldoen aan de volgende spelregels:

  • De vraag moet zo compact mogelijk zijn, liefst niet Google-baar en niet al te veel randvoorwaarden hebben. Het antwoord is met genoeg logisch nadenken te vinden en is dus geen weetje of feitje.
  • De vraag sluit aan bij de belevingswereld van de kijkers thuis.
  • De vraag mag maar één, wetenschappelijk correct en onomstreden, antwoord hebben.
  • Bij de vraag is een heldere toelichting gevoegd. De uiteindelijke toelichting is niet langer dan 150 woorden, maar meer informatie bijvoegen mag. Bij de vraag zit het liefst ook een suggestie voor een demonstratie, experiment, animatie of andere goede manier om in of buiten de studio het antwoord in beeld te brengen. Als je een eigen proefopstelling hiervoor hebt, laat dat dan ook vooral weten.

Meedoen?

Stuur je vraag vóór 13 juni naar de redactie van de Nationale Wetenschapsquiz. Voor 5 juli krijg je bericht of de redactie samen met jou de vraag, de antwoorden, de uitleg en de demonstratie verder wil uitwerken. De bedenkers van de gekozen vragen worden uitgenodigd voor het bijwonen van de opnames van de quiz eind november en worden genoemd in de uitzending.

Meer informatie

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op met: