Bessensap

10 juni 2016

Op vrijdag 10 juni organiseert de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), in samenwerking met de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek- en communicatie Nederland (VWN) het evenement Bessensap. Locatie is dit jaar De Rode Hoed in Amsterdam. Bessensap is hét event dat journalisten, wetenschappers en voorlichters bij elkaar brengt.Het complete programma is nu te bekijken. Tijdens verschillende programma onderdelen komen recente ontwikkelingen in zowel de wetenschap als de wetenschapscommunicatie aan de orde. Centraal thema is dit jaar ‘de wetenschapper als activist’.

Bessensap beeldmerk

Key note-spreker is de Amerikaanse activistische wetenschapper Alice Dreger. Als historicus bestudeert zij de geschiedenis van de wetenschap en de geneeskunde. Op Bessensap zal Dreger onder andere bespreken wat er gebeurt wanneer wetenschap (het zoeken naar waarheid) en activisme (het zoeken naar rechtvaardigheid) botsen. Na haar keynote praat Dreger met bezoekers verder tijdens een debat over dit thema.

Wist u dat? ...Bessensap zijn naam ontleent aan een gedicht van Daan Zonderland (1909-1977)? 'Er was eens een professor/ Die at betonnen pap/ Dat deed hij niet uit honger/ Maar voor de wetenschap/ Zijn vrouw stond luid te huilen/ En riep bij ied're hap:/ 'Ach, Hendrik neem tenminste/ Een beetje bessensap.' (De blikken fluit, Utrecht 1948)

Voor onderzoekers, voorlichters en journalisten zijn er verder verdiepende sessies, bijvoorbeeld over de verschillen tussen ‘wetenschapslogica’ en ‘medialogica’. Bij de specifiek op onderzoekers gerichte sessie ‘je bent nieuwswaardiger dan je denkt’ vertellen wetenschappers die regelmatig in de media optreden wat dit hen oplevert, maar ook over de eventuele keerzijden ervan. Moderator bij zowel het debat als bij de verdiepende sessies is dagvoorzitter Janine Abbring (onder andere bekend van het wetenschapsprogramma Vroege Vogels).

Daarnaast zijn er als vanouds de presentatie van wetenschappers over hun onderzoek, de VWN organiseert weer het ‘kijkje in de keuken’ en een live interview en onderzoekers kunnen masterclasses over communicatie volgen. We sluiten de dag traditiegetrouw af met de bekendmaking van de NWO-Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap.


Aanmelden

Aan deelname aan Bessensap zijn geen kosten verbonden. Aanmelden is wel verplicht, dit kan via het aanmeldformulier.


Locatie

De Rode Hoed, Keizersgracht  102 in Amsterdam.


Meer informatie

NWO, afdeling Voorlichting en Communicatie, tel.: +31 (0)70 344 07 13