Bessensap 2015

12 juni, New Babylon meeting center, Den Haag.

NWO organiseert in samenwerking met de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland (VWN) voor de vijftiende maal het evenement Bessensap. Het evenement brengt journalisten, voorlichters en onderzoekers bij elkaar onder het motto ‘Wetenschap ontmoet pers’.

Centraal op Bessensap staan de verhalen van wetenschappers over hun onderzoek, van laatste nieuws tot een update van actuele discussies in een vakgebied, maar wetenschap is ook voor een belangrijk deel debat en discussie. Daarom is er ook ruimte voor twee debatten over wetenschap en wetenschapsbeleid. De debatten staan onder leiding van dagvoorzitter Frénk van der Linden.

Een nieuw onderdeel op Bessensap is dit jaar De Etalage, waarin zes wetenschappers in twee sessies hun onderzoek zo overtuigend mogelijk presenteren aan een kritisch panel van journalisten. De onderzoeker met de beste presentatie krijgt een radio- interview met De Kennis van Nu, dat gedurende de dag verslag zal doen van Bessensap.

Terug op het programma is de uitreiking van de Eurekaprijs. Met de Eurekaprijs voor wetenschapscommunicatie bundelen NWO en de KNAW sinds 2012 hun krachten voor het bevorderen van betrokkenheid bij en toegankelijkheid van wetenschappelijke kennis en inzichten voor een breed publiek. De dag wordt afgesloten met de bekendmaking van de NWO-Spinozapremies 2015, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

Bessensap

Bessensap ontleent zijn naam aan een gedicht van Daan Zonderland (1909-1977):

Er was eens een professor
Die at betonnen pap
Dat deed hij niet uit honger
Maar voor de wetenschap
Zijn vrouw stond luid te huilen
En riep bij ied're hap:
'Ach, Hendrik neem tenminste
Een beetje bessensap.'

(De blikken fluit, Utrecht 1948)

Aanmelden

Heeft u belangstelling om Bessensap te bezoeken? U kunt zich opgeven via het aanmeldformulier.Meer informatie

NWO, afdeling Voorlichting en Communicatie, tel.: +31 (0)70 344 07 13

Programma